Zijn eieren gezond?

zijn-eieren-gezondOver een aantal weken is het alweer Pasen. Bij Pasen horen natuurlijk eieren! Met eieren kan volop gevarieerd worden, in veel gerechten zit ei verwerkt. Maar zijn eieren gezond? Passen eieren in een gezond voedingspatroon? Zijn eieren voedzaam? Kun je eieren eten als je op dieet bent? Zijn eieren slecht voor het cholesterol? Over eieren bestaan veel vragen, onduidelijkheden en misverstanden. In onderstaand artikel lees je alles over hoe gezond eieren voor je zijn.

Hoeveel calorieën bevat een ei?
Een gekookt ei bevat ongeveer 75 calorieën en is daarmee dus niet echt een calorieën bom. Een ei kan daarom ook prima tijdens een dieet gegeten worden.

Voorbeeld 1. Broodbeleg
Als broodbeleg is een gekookt ei zeker geschikt. Gebruik wel 1 ei voor 2 sneetjes brood. Gemiddeld komt het dan neer op zo’n 38 calorieën aan broodbeleg per sneetje brood. Dit is vergelijkbaar met andere magere broodbeleg soorten zoals ham, kipfilet, filet americain en 30+ kaas.

Voorbeeld 2. Vlees/Vis/Vervanging
Door vegetariërs maar ook door mensen die op dieet zijn of gewoon ter variatie kan een ei in de gekookte of gebakken vorm ook prima als vervanging van het stukje vlees of vis dienen bij de warme maaltijd. 2 gekookte eieren is 150 calorieën en komt ongeveer overeen met een stukje witvis, een tartaartje of een stukje kipfilet.

Verschil tussen de dooier en het eiwit
Veel mensen beweren dat de dooier van het ei het slechtste onderdeel is van het ei. Het zou mogelijk slecht zijn voor het cholesterol omdat er in de dooier zelf cholesterol en vetten zitten. Deze bewering is dus niet waar!

In de eidooier zitten de meeste waardevolle voedingsstoffen van een ei. En van zo nu en dan een eitje eten schiet je cholesterol gehalte echt niet omhoog! Wist je trouwens dat in het eigeel/eidooier MEER eiwitten zitten dan in het eiwit zelf?

Voedingsstoffen in eieren
Eieren leveren niet alleen maar eiwitten, cholesterol en vetten. Vooral de eidooier is een belangrijke leverancier van verschillende nuttige voedingsstoffen. Eieren bevatten onder andere foliumzuur, ijzer, fosfor, seleen, zink, vitamine B2 en B12, vitamine D en vitamine A.

Besmetting van eieren
Eieren kunnen besmet raken met salmonella. Dit komt echter niet veel voor. Klachten treden niet op bij goede verhitting van eieren.

Hoeveel eieren mag je eten?
Omdat eieren cholesterol bevatten en je wilt voorkomen dat het eten van eieren schadelijk zou zijn voor het cholesterol gehalte in het lichaam adviseren wij maximaal 3 eieren per week te gebruiken.

Overige adviezen
Eieren kun je het beste in de doos in de koelkast bewaren met de punt van het ei naar beneden. Wanneer je eieren op deze manier bewaard kun je deze nog een aantal dagen na de uiterste houdbaarheidsdatum goed verhit (hard gekookt of goed door gebakken) eten.
Wil je weten of een ei nog goed is? Doe deze dan in een bakje of glas met water, wanneer het ei gaat drijven is deze niet goed meer.

Weten hoe je het perfecte eitje kunt koken? Klik dan hier..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *