Alcohol en gezondheid

Alcohol en gezondheid – informatie

Op deze pagina vindt u alle informatie met betrekking tot alcohol en gezondheid. Lees de nadelen en de voordelen. Om er precies van te zijn wat nu de gevaren en wat de voordelen zijn is op deze pagina alle informatie over alcohol en gezondheid verzameld. Zodat u precies weet hoe u het beste ermee om kunt gaan en niet uw gezondheid schaad.

Alcohol-en-gezondheid

Soorten alcoholische dranken

Alcohol is grof in te delen in 2 verschillende soorten, namelijk de sterke en zwakker alcoholische dranken . Op het etiket is het alcoholpercentage aangegeven.
Zwak  = minder dan 15%
Sterk  = meer dan 15%

Voedingsstoffen in alcoholische dranken

Alcoholische dranken bevatten natuurlijk alcohol en daarnaast koolhydraten (suikers) en vocht. Ze  bevatten nauwelijks gezonde voedingsstoffen. Ondanks het feit dat het vocht bevat is het geen goede dorstlesser. Het onttrekt namelijk vocht uit het lichaam, het is daarom verstandig om er bijvoorbeeld water of een andere frisdrank naast te gebruiken.

Gezondheidsvoordelen van alcohol

Alcohol heeft wel degelijk gezondheidsvoordelen. Wie regelmatig én met mate gebruikt loopt namelijk een lager risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Alcohol en nadelen voor de gezondheid

Ondanks dat alcohol een klein voordeel oplevert voor de gezondheid hangen er ook nadelen aan het gebruik voor de gezondheid. Zo neemt vooral bij overmatig gebruik het risico op allerlei ziektes toe zoals kankersoorten, leveraandoeningen en hart- en vaatziekten.

Bovendien kan het de stemming beïnvloeden waardoor mensen minder controle hebben over hun gedrag, dit kan gevaarlijke en vervelende situaties opleveren. Bij langdurig overmatig alcoholgebruik kan ook een verslaving ontstaan. Zowel lichamelijk als geestelijk is dit erg ongezond en slecht voor het lichaam.

Aanbeveling alcoholgebruik

Regelmatig en matig gebruik is dus niet schadelijk en kans zelfs het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Er is een standaard aanbeveling voor het gebruik opgesteld zodat het op een veilige manier gedronken kan worden. Voor vrouwen geldt de aanbeveling om maximaal 1 glas per dag te gebruiken en voor mannen is dit maximaal 2 glazen per dag. Geadviseerd wordt ook om tenminste 2 dagen in de week geen alcohol te gebruiken.

Alcohol – wat gebeurd er in het lichaam?

In eerste instantie geeft het een soort ontspannen gevoel aan het lichaam. Hoe meer alcohol in het lichaam, hoe meer invloed het heeft op het gedrag en de stemming. Ook kan het de stemming en het gedrag zowel positief als negatief beïnvloeden. In ieder geval worden mensen losser en ontspannender en hebben minder last van angst.

In het lichaam zorgt het ervoor dat de bloedvaten zich verwijden en het bloed dunner wordt. De ademhaling en polsslag gaan omhoog. Ook neemt de urineproductie in het lichaam toe doordat alcohol wordt afgebroken en afgevoerd moet worden.

Alcohol – de kater

Een kater is meestal het gevolg van teveel drinken. De oorzaak van een kater is vaak een verstoorde vochtbalans. Het drinken van veel water is daarom ook de enige remedie tegen een kater. Een kater kan natuurlijke beter voorkomen worden. Daarvoor is het van belang om rustig te drinken en water ernaast te gebruiken, zowel tijdens als na het drinken.

Promillage alcohol in het bloed

De hoeveelheid alcohol in het bloed wordt meestal uitgedrukt in promillages. Een promillage van 2 wil zeggen dat per liter bloed 2 gram pure alcohol bevat. Het promillage alcohol in het bloed is afhankelijk van het lichaamsgewicht en het vetpercentage van iemand. Hoe hoger het vetpercentage in het lichaam hoe sneller de effecten merkbaar zijn en hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe meer lichaamsvocht waardoor het promillage in het lichaam minder snel stijgt.

Mannen kunnen er over het algemeen beter tegen dan vrouwen omdat zij meestal een hoger lichaamsgewicht hebben en een lager vetpercentage.

Calorieën in alcohol

Het aantal calorieën verschilt en hangt onder andere af van het alcoholpercentage en van de hoeveelheid suikers. Alcohol zelf bevat per gram 7 calorieën en 1 gram suiker bevat 4 calorieën. Over het algemeen bevat een alcoholische consumptie redelijk veel calorieën.

Alcoholglazen

Ieder soort alcoholische drank heeft een speciaal glas. Zo hoort bier in een bierglas gedronken te worden en wijn in een wijnglas. Op deze manier zouden 2 personen waarvan de een 2 bierglazen drinkt en de ander 2 wijnglazen evenveel alcohol moeten binnen krijgen.

In onderstaande tabel vindt u van de bekendste en populairste dranken de serveringseenheid (glas soort), het aantal calorieën per glas en het alcoholpercentage (dit is een schatting, het verschilt wel eens per soort) Let erop dat u bij mixdranken zoals rum cola ook nog eens 85 calorieën toegevoegd door de cola. Gebruik bij voorkeur light frisdrank om de calorie-inname te beperken.

Tabel alcohol

 

 

 

 

 

 

 

Mist u informatie? Heeft u een vraag? Of wilt u een opmerking geven? Laat het ons weten in een reactie onderaan de pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *