Voedingsvezels zijn gezond!

Dagelijks zouden we 30-40 gram voedingsvezels binnen moeten krijgen uit de voeding. Maar wat zijn voedingsvezels nu eigenlijk en waar zijn ze goed voor?

Voedingsvezels zijn met name belangrijk voor een goede werking van de darmen en dragen daarom bij aan een gezonde spijsvertering. Bovendien geven voedingsvezels een vol gevoel wat u kan helpen om op gewicht te blijven.

Voedingsvezels komen voor in plantaardige producten. In dierlijke producten zitten geen voedingsvezels. De hoeveelheid voedingsvezels dat in een product zit hangt af van de bewerking van de producten.

Producten met een grote hoeveelheid vezels zijn volkorenproducten, zilvervliesrijst, groente, fruit en peulvruchten. Ook zijn er aan bepaalde producten extra vezels toegevoegd.

De inname van voldoende voedingsvezels is dus belangrijk voor een gezonde darmwerking en draagt bij aan gewichtsbeheersing. Wat erg belangrijk is bij een hoge inname voedingsvezels is om er goed bij te drinken. Zo voorkomt u verstopping. Een volwassen persoon wordt aangeraden 1,5-2 liter vocht per dag te gebruiken.

Overzicht van een aantal vezelrijke producten

Gram vezels
Snee volkorenbrood

Snee roggebrood

All Bran Plus per portie

Brinta per portie

Muesli per portie

Volkoren pasta per opscheplepel

zilvervliesrijst per opscheplepel

Bonen wit/bruin per opscheplepel

Kapucijners per opscheplepel

Gekookte groente per opscheplepel

Schaaltje fruit

3,8

3,7

10,8

3,7

3,6

2,1

1,3

6,8

4,4

1,4

2,1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *