Gezond ontbijt – tips en advies

Gezond-ontbijtHet ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch slaan veel mensen het ontbijt over of ontbijten niet goed genoeg. Een gezond ontbijt zorgt ervoor dat het lichaam goed kan opstarten en dat er voldoende energie aanwezig is in het lichaam voor een goede concentratie, goede prestaties en goede functie van de hersenen gedurende de dag.

 

 

Tips en Adviezen voor een gezond ontbijt

Een goed en gezond ontbijt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat moet u bijvoorbeeld wanneer u niets naar binnen krijgt ‘s ochtends of wanneer u op dieet bent? Wij hebben voor u alle tips en adviezen voor een gezond ontbijt op een rij gezet. Zelfs wanneer u ‘s ochtends niets naar binnenkrijgt of wanneer u op dieet bent heeft u iets aan deze tips en adviezen voor een gezond ontbijt.

Standaard gezond ontbijt

Een standaard gezond ontbijt zou in ieder geval voldoende voedingsvezels en eiwitten moeten bevatten. Dit zorgt ervoor dat u gedurende de ochtend een voldaan gevoel hebt en niet in de verleiding komt om te snoepen tussendoor. Dit is ook weer gunstig voor het gewicht. Verder dient een standaard gezond ontbijt de volgende onderdelen te bevatten:

  • Fruit (of vruchtensap)
  • Zuivelproduct
  • Volkoren granen product

Eet u ‘s ochtends brood of crackers o.i.d. dan horen daar ook dieethalvarine en mager beleg bij. De voorkeur gaat uit naar een gewoon stuk fruit omdat deze meer voedingsvezels en vitamines bevat dan vruchtensap.

* Algemene tip: eet gevarieerd tijdens het ontbijt!

Gezond ontbijt wanneer u op dieet bent

Wanneer u op dieet bent gelden evengoed de regels van het standaard gezond ontbijt. Let er goed op dat u kiest voor een stuk fruit met weinig calorieën, mager beleg met weinig calorieën en een mager zuivelproduct met weinig calorieën.

Gezond ontbijt wanneer u niet van ontbijten houdt

Wanneer u ‘s ochtends echt geen snee brood naar binnen krijgt kunt u misschien proberen een stukje fruit met wat yoghurt te eten, u kunt dit ook mixen in de blender zodat u een soort van shake drinkt ‘s ochtends. Dit soort ontbijt is vaak iets lichter, wat bij veel mensen wel lukt om naar binnen te krijgen. U kunt dan wanneer u bijvoorbeeld een uur later op uw werk bent nog een snee brood nemen welke u thuis alvast kunt smeren. Probeer in ieder geval iets te eten!

Voorbeelden van een gezond ontbijt

Standaard gezond ontbijt
1 snee volkorenbrood
1 mespunt dieethalvarine
1 plak kaas
1 glas halfvolle melk
1 appel
–> Calorieën: 324 kcal

Gezond ontbijt bij een dieet
2x volkoren knäckebröd
1x mespunt dieethalvarine
1x kipfilet
1x 20+ smeerkaas
2x mandarijn
1x glas Optimel drinkyoghurt
–> Calorieën: 232 kcal

Gezond ontbijt voor slechte ontbijters
2 kiwi’s
1 kommetje magere yoghurt
1 klein kopje vruchtensap
2 eetlepels lijnzaad
(alles mixen tot een shake)
→ Calorieën: 231 kcal
→ in de loop van de ochtend nog een snee volkorenbrood en een aantal volkoren crackers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *