Goedkoop gezond eten – Tips

Goedkoop gezond etenGezond eten is belangrijk voor o.a. het gewicht en de gezondheid. Ondanks dat veel mensen wel weten wat gezond eten is, eet niet iedereen echt gezond. In de praktijk zijn er veel mensen die wel weten dat ze gezond moeten eten en ook weten wat gezond is maar dit niet doen! Een van de meest voorkomende redenen/excuses hiervoor is dat gezond eten zoals groente, fruit en vis te duur is. Voor ons een goede reden dus om dit misverstand uit de wereld te helpen en je te voorzien van een aantal handige en nuttige tips voor goedkoop gezond eten. Zo ben je goed bezig voor je gezondheid en portemonnee!

Gezond eten kan iedereen!
Of je nu student bent, alleenstaande moeder bent of een groot gezin hebt, iedereen kan gezond eten! Ook als je niet zoveel te besteden hebt! Voor ongeveer €5 per dag kan iedereen iedere dag gezonde en gevarieerde maaltijden bereiden.

Aanbiedingen
De meest bekende en ook gemakkelijke oplossing is het goed kijken naar aanbiedingen. Eet de groenten en fruitsoorten die op dat moment in de aanbieding zijn! Ook op andere langer houdbare producten kan flink bespaard worden door middel van het kopen in de aanbieding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffie en thee.

Ook op de aankoop van non-food producten zoals wasmiddel en shampoo kan flink bespaard worden. Dit zijn relatief dure producten, koop deze in de aanbieding en je houdt weer meer geld over voor gezond eten!

Grote verpakkingen
De aanschaf van grote verpakkingen van voedingsmiddelen kan je ook geld besparen. Om een voorbeeld te noemen: een heel brood is goedkoper dan een half brood. Verdeel desnoods het brood zelf in 2 helften en vries de andere helft in!

Vriezer
Een grote vriezer is echt een uitkomst! Ook de minder lang houdbare producten kun je hierin kwijt! Zo kun je veel inslaan wanneer je een goede aanbieding tegenkomt en kun je ook restjes bewaren. Ontdooi steeds alleen de hoeveelheid die je ergens van nodig hebt, zo verspil je geen voedsel en geen geld!

Seizoensproducten
Groente en fruit dat volop verkrijgbaar is, is aanzienlijk goedkoper dan groente en fruit dat van verderop moet komen. Eet daarom in de winter mandarijnen en boerenkool en in de zomer asperges en perziken, om maar een voorbeeld te noemen.

Geen kant- en klaarproducten
Kant- en klaar gesneden groenten of fruit is misschien wel erg gemakkelijk maar ook flink duurder. Koop dit dus niet. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld kant- en klaar gepaneerde vis. Wanneer je gewoon zelf een goedkoop stukje witvis koopt kun je dit beter zelf even kruiden, stukken goedkoper!

Kant- en klaar maaltijden zijn niet eens gezond, dus ook dit moet je niet doen! Een soepje is bijvoorbeeld snel gemaakt met een beetje bouillonpoeder, wat overgebleven groenten en een klein stukje kip dat over was. Zo gebruik je de restjes van een andere maaltijd weer om een nieuwe te creëren.

Markt
Kom jij wel eens op de markt? Bij de groente en fruit kraam op de markt kun je ook volop verse, gezonde groente en fruit kopen. Hier is het vaak veel goedkoper dan in de supermarkt. Vooral aan het einde van de dag geven marktkooplieden hun ‘overgebleven’ groente en fruit vaak weg tegen een spotprijs.

Dus goedkoop gezond eten is voor iedereen mogelijk, je moet soms alleen even wat creatiever inkopen doen! Heb je zelf een handige tip? Laat het ons dan weten in een reactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *