Gezond koken tips

Gezond-koken-tipsEen goede gezondheid is erg belangrijk. Het aannemen van een gezonde leefstijl wordt steeds populairder. Sporten en gezond eten spelen hierbij een belangrijke rol.

Iedereen weet dat groente en fruit gezond voor je is, maar hoe moet je nu eigenlijk gezond koken? In onderstaand artikel vind je een aantal basis tips voor gezond koken.

 

Gezond koken – verse producten
Het koken met verse producten is een belangrijk gegeven wat betreft gezond koken. Verse producten bevatten meer vitamines en mineralen én minder zout.

Gezond koken – zelf maken
De tweede tip bij gezond koken is: maak alles zelf! Je kunt heel veel dingen zelf maken zoals soepen, sauzen, dressings, marinades, maar ook pizza’s en bijvoorbeeld kroketten.

In kant-en-klare producten zit vaak erg veel zout en bovendien bevatten kant-en-klare soepen of bijvoorbeeld pizza’s nauwelijks vitamines en mineralen en ook veel meer vet.

Zelf maken kost veel tijd, maar je hebt helemaal zelf in de hand wat je erin stopt! Zo kun je je eten dus een stuk gezonder maken door het minder zout te maken, minder vet te maken en er meer vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen in te stoppen.

Gezond koken – minder zout
We eten teveel zout! Minderen met de inname van zout is daarom erg belangrijk. Wil je gezond koken dan is het zaak om minder zout toe te voegen aan het eten. Ter vervanging kun je veel vaker gebruik maken van verse kruiden of gedroogde kruiden zoals peterselie, bieslook en tijm. In de supermarkt zijn ook kant-en-klare potjes kruidenmengsel te koop met een blauwe deksel. Deze bevatten geen zout!

Gezond koken – bereidingsvet
Ga je iets bakken? Gebruik dan een klein beetje bereidingsvet. Gebruik een goede pan met antiaanbaklaag zodat je niet zoveel bereidingsvet hoeft te gebruiken. Gebruik als bereidingsvet plantaardige olie of vloeibaar bak-en-braadvet light. Grillen is ook een goed alternatief voor bakken, daar is helemaal geen bereidingsvet voor nodig! Ook goed om af en toe eens te proberen!

Gezond koken – magere producten
Gezond koken betekent ook minder vet koken. Verse groenten zijn de basis voor een gezonde, vet-arme maaltijd. Houdt daarnaast rekening met het bereidingsvet zoals hierboven beschreven én met het soort vlees/vis/vervanging dat je gebruikt. Kies altijd voor een magere variant en een klein stukje. Dit scheelt je veel calorieën en vet. Houdt ook rekening met toevoegingen als noten, kaas, croutons e.d. aan het eten. Deze kunnen ook veel vet en calorieën bevatten.

Gezond koken – bereiding
Koken is slechts een mogelijkheid van de bereiding van voedsel. Bakken, stomen, frituren, grillen er zijn nog tal van andere opties. Wat bij gezond koken erg belangrijk is, is om te kiezen voor bereidingswijze waarbij weinig vet gebruikt kan worden. Zorg ervoor dat besmettelijke producten als vlees/kip goed verhit worden en kook groenten niet te lang, dan verliest het de vitamines en mineralen.

Veel succes met deze basistips voor gezond koken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *