Kant- en klaar maaltijden gezond?

PizzzaaWe hebben het vaak erg druk, werken veel, zijn laat thuis en hebben niet iedere dag nog zin om uitgebreid te gaan koken. Een gemakkelijke kant- en klaarmaaltijd biedt dan een goede oplossing. Even in de magnetron en klaar is je maaltijd. Zo nu en dan een pizza opwarmen of een kant- en klaarmaaltijd in de magnetron doen is niet heel erg natuurlijk. Toch zijn er veel mensen, vooral mensen die alleen wonen, die regelmatig gebruik maken van zo’n makkelijke maaltijd. Deze maaltijd bevatten vaak veel calorieën en bovendien erg veel zout, wat niet gezond is.

 

Welke maaltijden kun je dan het beste kiezen en welke absoluut niet? Wij hebben voor u de meest populaire makkelijke maaltijden met elkaar vergeleken.

* De producten komen bij de Albert Heijn vandaan, in andere winkels kunnen soortgelijke producten enigszins afwijken.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Wanneer je op dieet bent is het verstandig om je avondmaaltijd te laten bestaan uit maximaal 500 calorieën. De dagelijkse maximale behoefte aan zout is per persoon 6 gram, dit is 2,4 gram Natrium. Het natrium in zout is als het ware de boosdoener en kan de kans op diverse ziekten vergroten bij een te hoge inname. Gemiddeld krijgen we dagelijks té veel Natrium binnen.

Top 5 beste keuzes makkelijke maaltijden
1. Maaltijdsalade garnalen (400 kcal)
2. Stamppot rodekool of hutspot + hachee (450 kcal)
3. Maaltijdsalade kip (500 kcal)
4. Stamppot zuurkool (500 kcal)
5. Bami (zonder saus) (550 kcal)

Wat is ons opgevallen:
– De Hollandse maaltijden en maaltijdsalades scoren het beste
– Pas op de maaltijdsalades met kaas, vooral met geitenkaas scoren slecht. Maaltijdsalade geitenkaas: 900 kcal.
– De meeste kant- en klaarmaaltijden bevatten weinig groenten.
– De meeste kant- en klaarmaaltijden bevatten al bijna de maximale DAGELIJKSE aanbevolen hoeveelheid zout en natrium.
– Een kip wrap bevat wel 3,4 mg natrium (maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2,4)

Dus wilt u af en toe genieten van een gemakkelijke kant- en klaarmaaltijd? Kies dan voor een maaltijdsalade met garnalen of mager vlees of een Hollandse maaltijd, maar geen boerenkool met worst. Laat het ‘junkfood’ zoals pizza en wraps vooral staan. Kijk zelf eerst goed op de verpakking naar het aantal calorieën en de hoeveelheid natrium.

Eet bovendien niet te vaak een kant- en klaarmaaltijd en neem er bij voorkeur wat extra groenten bij. Zelf kun je trouwens ook heel gemakkelijk koken, groenten uit de diepvries of uit potjes zijn ook erg gezond!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *