Waarom vezels belangrijk zijn als je wilt afvallen

vezels-en-afvallenVezels zijn onmisbaar in onze voeding. Ze verbeteren het immuunsysteem, verhelpen constipatie (verstopping), vergemakkelijken afvallen en hebben nog veel meer voordelen. Dit artikel vertelt meer over wat vezels zijn, hun functie en waarom ze noodzakelijk zijn in ons dieet.

Verschillende soorten vezels
Om te begrijpen waarom vezels belangrijk zijn bij het afvallen is het handig om te weten wat vezels zijn en wat hun functie is. Er zijn verschillende soorten voedingsvezels waaronder inuline, cellulose, lignine, resistent zetmeel en pectine.

Voedingsvezels zijn in de meeste gevallen complexe koolhydraten, maar hier zijn natuurlijk uitzonderingen op. Een overeenkomst tussen alle vezels is dat het lichaam ze met enige inspanning of niet volledig kan afbreken of verteren.

Andere soorten voeding die wij consumeren bevatten vitamines, calorieën of mineralen wat allemaal eerst verteerd moet worden voordat het kan worden opgenomen. Met vezels is dit echter niet zo, deze bevatten al die voedingsstoffen niet, maar hebben wel een reinigend effect op je maag en darmen. Mensen die aan constipatie (verstopping) lijden worden dan ook aangemoedigd om meer vezels te consumeren.

Onoplosbare vezels
Er wordt onderscheid gemaakt tussen oplosbare en niet-oplosbare voedingsvezels.
De onoplosbare vezels komen het best van pas bij het verliezen van vet. Omdat ze niet oplosbaar zijn in water en niet of nauwelijks worden afgebroken door de darmbacteriën, blijven ze intact en nemen ze een grote hoeveelheid vocht in zich op. Dit veroorzaakt een vergroting van het volume van de maag en de darmen waardoor deze “kunstmatig” gevuld worden. Op deze manier voel je je verzadigd en voorkom je hongergevoelens zonder calorieën binnen te krijgen.

Oplosbare vezels
De oplosbare vezels zijn goed voor het immuunsysteem, de darmwerking, bloedsuikerspiegel en cholesterolniveaus. Oplosbare vezels kunnen wel worden opgelost en door de darmbacteriën worden afgebroken.

De stoffen die vrijkomen bij de afbraak van de vezels veroorzaken bovengenoemde positieve effecten. Hiernaast wordt de beweging van voedsel door het spijsverteringskanaal vertraagd door de oplosbare vezels waardoor je langer een verzadigd gevoel vasthoudt.

Vezelrijke voeding
Vezels komen niet voor in dierlijke producten aangezien ze zich bevinden in de cellen en celwanden van planten. Oplosbare vezels zijn voornamelijk te vinden in

  • Vruchtvlees van fruit
  • Groenten
  • Noten
  • Peulvruchten
  • Maïs
  • Havermout
  • Zaden

Onoplosbare vezels zitten meestal in onbewerkte (volkoren) graanproducten. Denk hierbij aan volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood, maar ook aan producten als gedroogde vruchten, noten, pinda’s, fruitschillen en bepaalde groenten zoals komkommer, courgette, selderij, aardappels en tomaten.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vezels in een grote variatie aan voedingsproducten. Het is dus ook belangrijk om goed gevarieerd te eten om gezond af te slanken. Zo voorkom je onnodig hongergevoel, reinig je het maag-darmstelsel en verhoog je je weerstand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *