Voedingswaarde brood (soorten)

voedingswaarde-brood-soortenHoewel er tegenwoordig steeds meer discussie is over brood, eten de meeste mensen nog regelmatig en zelfs dagelijks brood. Weet je eigenlijk wel wat je naar binnen werkt? Welke voedingsstoffen bevat brood en hoeveel calorieën bevatten verschillende broodsoorten? Goed om eens bij stil te staan want een sneetje volkorenbrood heeft toch echt een andere voedingswaarde dan een zacht wit bolletje terwijl veel mensen dit gewoon als ‘hetzelfde’ beschouwen. In het artikel: voedingswaarde brood (soorten) lees je hier meer over.

Voedingsstoffen in brood
Brood is een echte energieleverancier.

Koolhydraten
Brood bevat veel koolhydraten, waardoor het een goede energieleverancier is voor het lichaam.

Voedingsvezels
Brood bevat voedingsvezels, de hoeveelheid is afhankelijk van het soort brood. Voedingsvezels zijn van belang voor een goede werking van de darmen en geven het lichaam een vol gevoel.

B-vitamine
Als het gaat om vitamines in brood zijn het voornamelijk de B-vitamines die in brood aanwezig zijn.

Jodium
Jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier. Jodium wordt toegevoegd aan zout, waaronder bakkerszout en zit dus ook in brood. Daarnaast komt jodium voor in zeeproducten zoals zeewier en vis en eieren.

* Bij iemand die nauwelijks brood, zeeproducten en ongejodeerd zout eet kan een tekort aan jodium ontstaan.

Voedingswaarde van de meest bekende broodsoorten

table brood soorten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *