Verschillende soorten melk

Vroeger was er de gewone normale koeienmelk, maar tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel soorten melk dat u eigenlijk niet eens meer weet waar u nou uit moet kiezen. Zelfs als u op het terras gaat zitten en u vraagt om een cappuccino dan kan er aan u gevraagd worden wat voor soort melk u daar in zou willen. Gewone halfvolle melk? Volle-, soja-, amandel-, en kokosmelk. Welk melksoort kunt u nou het beste kiezen?

Halfvolle en volle melk:
De meeste voedingsstoffen bevinden zich in het niet-vette deel van de melk.
Natuurlijke bron van eiwitten, vitamine B2 en B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium en jodium.
Halfvolle melk bevat over het algemeen zo’n 1,5% vet.
Volle melk bevat over het algemeen zo’n 3,5% vet.

Sojamelk:
Sojamelk bevat de meeste eiwitten van alle zuivelvrije opties – ongeveer 7 gram per glas.
Sojamelk is gemaakt van sojabonen, in Azië is het een gebruikelijke drank maar bij ons wordt het vooral gedronken als melkvervanger.
Qua voedingswaarde ligt sojamelk dicht tegen koemelk (halfvolle/volle melk) aan. Van nature bevat sojamelk ongeveer dezelfde hoeveelheid proteïnen als koemelk. Aan sojamelk wordt vaak calcium en vitamine B12 toegevoegd.

Amandelmelk:
Ongezoete amandelmelk bevat maar 30 calorieën per glas, dat is nog minder dan een glas magere melk. Amandelmelk is al redelijk zoet van zichzelf. Amandelmelk is geschikt om bijvoorbeeld smoothies te maken/verdunnen of om er havermoutpap mee aan te maken.
In amandelmelk zitten maar weinig eiwitten. Amandelen schijnen goed te zijn voor uw hartgezondheid maar er is nog niet bewezen of dat ook geld voor amandelmelk.

Kokosmelk:
Kokosmelk wordt verkregen uit het vlees van de bruine kokosnoot. Het vruchtvlees wordt vermengd met water om daar kokosmelk van te maken, wat dus voor 50% uit water bestaat.  Kokosmelk dient niet te worden verward met kokoswater dat van nature voorkomt in jonge, groene kokosnoten.
Kokosmelk bevat veel calorieën en bevat veel gezonde vetten. De vetzuren kunnen uw schildklierfunctie ondersteunen en ze kunnen uw stofwisseling positief beïnvloedden. Het is ook tevens een goede bron van vitaminen en mineralen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *