Zelf brood bakken ongezond?

zelf-brood-bakken-ongezondGezond eten en gezond leven is tegenwoordig voor veel mensen belangrijk! Neem een voorbeeld aan de Superfoods die een ware hype zijn geworden. Mensen gaan massaal aan de groente smoothies en ook het zelf bakken van ‘gezond’ brood wordt door veel mensen gedaan. Maar zijn al deze veranderingen in ons eetpatroon nu eigenlijk wel nodig en zinvol? Of is het misschien zelfs ongezond dat men zich tegenwoordig stort op bepaalde voeding hypes? Wat is er eigenlijk gaande op dit moment en zijn we wel goed bezig? In onderstaand artikel lees je meer!

Voeding hypes
Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er tegenwoordig veel voeding hypes gaande waaraan mensen roekeloos meedoen. Zonder zich er daadwerkelijk in te verdiepen nemen zij deze hypes over. Het roekeloos overnemen van deze hypes is in principe niet direct ongezond of schadelijk. Een groente smoothie of superfoods als chiazaden zijn tenslotte best gezond!

Het ‘probleem’ van deze voeding hypes is dat het vaak op onjuiste wijze wordt overgenomen. Omdat het blijkbaar ZO gezond is storten veel mensen zich volop op het gebruik ervan. Hierdoor worden grote hoeveelheden van bijvoorbeeld superfoods geconsumeerd en wordt het ‘oude voedingspatroon’ volledig van tafel geveegd. Ons advies: niet doen!

Superfoods en groente smoothies zijn een gezonde aanvulling op je bestaande voedingspatroon of een vervanging van iets minder gezonds uit je voedingspatroon. Het is niet de bedoeling dat deze gezonde voeding je oude voedingspatroon volledig van tafel veegt. Je moet het zien als een extraatje waarvan teveel ook weer niet goed is en het tevens van belang blijft gevarieerd te blijven eten, dus niet alleen die superfoods of groente smoothies!

Zelf brood bakken
Zelf brood bakken is tegenwoordig ook steeds populairder. Een heerlijk meergranen broodje, misschien wel met minder zout, lekker gezond! Dat zou je wel denken maar niets is minder waar! Natuurlijk is het goed om lekker veel granen te eten en te minderen met zout! Toch maken veel mensen met het zelf bakken van brood een fout.

Bakkers voegen namelijk zout toe aan het brood dat zij bakken. Aan dit zout is jodium toegevoegd. Jodium halen we uit speciaal zout waaraan jodium is toegevoegd (niet alle soorten zout bevatten jodium). Zout met jodium wordt bewust toegevoegd aan brood omdat (bijna) iedereen dagelijks brood eet. Via onze andere voeding krijgen wij namelijk over het algemeen niet voldoende jodium binnen.

Wanneer je dus zelf je brood maakt en hier geen gejodeerd zout aan toevoegt dan is dus zeker niet gunstig voor je gezondheid. Jodium is namelijk belangrijk voor een goede stofwisseling en werking van de schildklier.

Ons advies
Wat kun je nu het beste doen? Moet je alle superfoods laten staan? Kun je nergens meer aan mee doen? Lees snel ons advies:

Zowel superfoods als groente smoothies kun je rustig gebruiken naast je reguliere voeding. Let op: blijf gevarieerd eten! Wat betreft het zelf brood bakken: dit kan maar voeg dan dus wel gejodeerd zout toe! Minderen met zout kan op andere manieren zoals het niet toevoegen van zout bij de bereiding van de warme maaltijd en het beperken van het eten van kant -en klaar producten. Ons advies: eet tenminste 2 sneetjes brood per dag. Daarnaast kun je natuurlijk ook je superfoods en smoothies gewoon nog gebruiken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *