Waarom volkoren brood niet zo gezond is als je denkt?

Waarom-volkoren-brood-niet-zo-gezond-is-als-je-denktBrood is één van de basisproducten in het voedselpatroon van veel mensen in Nederland. ‘s Middags en ook ‘s ochtends wordt elke dag opnieuw een enorme hoeveelheid brood verzet, zonder dat iemand er van wakker ligt hoe gezond dat brood is.
Brood is zo’n voor de hand liggend product dat het bizar lijkt om je er zorgen om te maken.
Veel mensen denken dat brood niet ongezond kan zijn omdat het al zo lang onderdeel uitmaakt van ons basisdieet, maar de waarheid is helemaal anders.
Wil je gewicht verliezen maar lukt het niet, dan is de kans groot dat de oorzaak in brood ligt. Volgens Dr. William Davis, hartspecialist en voedingsdeskundige, zijn granen (en dan vooral tarwe) ongezond, giftig en zelfs verslavend.

Brood en insuline
Het idee dat graan verslavend en ongezond is, heeft bij veel mensen even tijd nodig om door te dringen.

Een feit is echter dat graanproducten zoals volkoren brood erg veel koolhydraten bevatten. Dat resulteert in een permanent hoog insuline-niveau, een conditie die suikerziekte veroorzaakt en het ook erg moeilijk maakt om af te vallen.

Eén van de eerste dingen die experts daarom aanraden wanneer je efficiënt wilt afvallen, is dan ook het schrappen van brood uit je dieet. Dat klinkt hard en voor veel mensen is het een grote stap, want brood maakt deel uit van erg veel doodnormale maaltijden, maar het is de moeite waard.

Een broodbuik: is brood verslavend?
Dr. William Davis heeft het in zijn boek Wheat Belly over het verslavende effect van granen. Dat klinkt misschien ongeloofwaardig, maar wetenschappelijk onderzoek wijst inderdaad in die richting.
Een proteïne genaamd gliadine is namelijk een belangrijk onderdeel van tarwegranen en dit proteïne bevat opioïde peptiden. Dit zijn kleine aminozuur-ketens die, net als de verslavende drugs opium en morfine, binden aan de opioïde receptoren in je hersenen.
Bepaald geen gezonde stoffen die je elke dag bij het ontbijt en/of het middagmaal wilt innemen, dus. Maar er is meer.

Voor veel mensen veroorzaakt het eten van granen een piek in het hongergevoel die wel vijf dagen kan blijven duren. Misschien heb je dat zelf ook al ondervonden: wanneer je honger hebt en een sneetje brood eet, is die honger nadien helemaal niet minder, maar eerder het omgekeerde.
Veel mensen zijn dan ook onbewust verslaafd aan brood en granen. Wanneer ze acht uur lang geen graanproducten eten, krijgen ze last van enorme honger, hoofdpijn, zenuwachtigheid, hoofdpijn en stress.

De enige manier om die symptomen te drukken, is om weer graanproducten te eten, wat veel mensen dan ook gewoon elke dag opnieuw doen.

Brood vroeger en nu
Voor mensen die zeggen dat brood al eeuwenlang deel uitmaakt van ons dieet, is Dr. William Davis trouwens ook niet mild. Het brood dat je grootouders aten was namelijk een heel ander product dan wat er nu in de winkelrekken ligt.

Brood is tegenwoordig een geïndustrialiseerd product dat gemaakt wordt met ingrediënten die zo goedkoop mogelijk zijn. Vooral in de Verenigde Staten is ook een groot deel van het brood gemaakt met genetisch gemanipuleerde tarwe, wat volgens Dr. Davis de voegingseigenschappen van het brood helemaal veranderd heeft, en niet ten goede.

Een koolhydraatarm-dieet als alternatief?
De vraag is natuurlijk wat je dan wel moeten eten wanneer brood en graanproducten opeens ongezond blijken te zijn. Op dat vlak heb je meerder opties, en één van de meest geroemde keuzes is een koolhydraatarm dieet.

Dit dieet heeft een heel simpele filosofie: wij mensen zijn de afgelopen honderdduizend jaar genetisch nauwelijks veranderd, en eigenlijk zijn wij, de Homo sapiens van vandaag, nog steeds het meest geschikt voor het dieet dat we in de oertijd aten. Een dieet zonder al te veel koolhydraten, een dieet dat bestaat uit bessen, vruchten, groenten en vlees, en mist één heel belangrijk ingrediënt: granen.

Honderdduizend jaar geleden was er immers nog geen landbouw, en er werden bijgevolg geen granen gecultiveerd en geen brood gebakken. Brood is een onnatuurlijk product dat niet in het menselijk dieet thuishoort, beweren voorstanders van een koolhydraatarm-dieet.

De beste oplossing om efficiënt en gezond af te vallen, lijkt gewoon terug te keren naar echte ingrediënten. Eieren, groente, fruit en andere natuurlijke producten zouden de basis moeten vormen van ons dieet. Verwerkt voedsel zoals fast food, microgolfmaaltijden en graanproducten hebben in zo’n dieet geen plaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *