Welk brood is gezond?

Welk-brood-is-gezondEr bestaan tegenwoordig heel veel verschillende soorten brood. Regelmatig wordt er in de media van alles beweerd over brood. Zo is een aantal keer zelfs beweerd dat brood überhaupt niet gezond is. Dit soort nieuws roept bij veel mensen vragen op, want het merendeel van

Nederland eet iedere dag zijn of haar benodigde boterhammetjes. Dat brood van zichzelf niet gezond is, werd gister nog ontkracht door hoogleraar Martijn Katan. Martijn Katan is een autoriteit op het gebied van voeding, laten we er dus maar vanuit gaan dat brood op zichzelf niet ongezond is.

Brood gezond?
We gaan er dus vanuit dat brood in ieder geval niet ongezond is. Als brood ongezond zou zijn dan zouden we dit met z’n allen niet iedere dag eten. Wat altijd belangrijk blijft is gevarieerd eten! Dus iedere dag 6 boterhammen kan, maar de ene dag 3 boterhammen en 3 crackers en de andere dag drie boterhammen, een ontbijtkoek en 2 rijstwafels is beter!

Maar welke voordelen zitten er dan aan het eten van brood? Brood is in eerste instantie een graanproduct en is een belangrijke leverancier van koolhydraten. Koolhydraten heeft het lichaam nodig voor energie. Brood bevat naast koolhydraten nog veel meer belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Brood is bijvoorbeeld rijk aan voedingsvezels, ijzer, jodium en diverse B-vitamines.

Welk brood is gezond?
Op de vraag welk brood nu het gezondste is is geen eenduidig antwoord te geven. Wat in ieder geval belangrijk is zij het aantal voedingsvezels in brood. Volkoren of meergranen brood bevat over het algemeen de meeste voedingsvezels. Wit brood, of andere soorten licht brood zijn ongezonder wat betreft het aantal voedingsvezels.

Let op: het donkerste brood is niet perse het gezondste brood of de broodsoort met de meeste voedingsvezels! Vraag in de supermarkt of bij de bakker naar volkorenbrood of meergranen brood, dan weet je zeker dat het goed zit qua voedingsvezels.

Welk brood is gezond? – Speciaal brood
Er is ook speciaal brood verkrijgbaar. Zo bestaat er natriumarm brood voor mensen die een zoutbeperking hebben en is er koolhydraat arm brood voor mensen die hier baat bij hebben of bijvoorbeeld vanuit een bepaald dieet minder koolhydraten willen nemen. Er bestaat ook glutenvrij brood voor mensen met een glutenallergie.

Welk brood is gezond? – Zaden en pitten
Sommige mensen vinden het heerlijk, anderen houden er niet van! Brood met zaadjes en pitjes… Houdt er rekening mee dat deze broodsoorten meer calorieën bevatten dan broodsoorten zonder zaden en pitten. Ben je op dieet? Dan kun je dus beter kiezen voor een variant zonder.

Welk brood is gezond? – Speltbrood
Speltbrood is tegenwoordig erg populair. Deze broodsoort is rijk aan voedingsstoffen, meer nog dan volkoren en meergranenbrood. Sommige mensen voelen zich er beter bij, bijvoorbeeld mensen die van tarwe meer last hebben van darmklachten dan van speltbrood. Ook bevat speltbrood veel eiwit, dit kan hulp bieden bij afvallen. Let wel op dan speltbrood meer calorieën bevat dan meergranen en volkorenbrood.

Welk brood is gezond? – Ons advies
Maak de keuze voor volkorenbrood of meergranenbrood of misschien wel speltbrood. Nog beter: varieer tussen deze broodsoorten! Af en toe een sneetje witbrood, brood met zaden en pitten kan natuurlijk wel maar het is niet de gezondste variant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *