Oestrogeen: de sleutel tot jouw slanke figuur

Oestrogeen-sleutel-tot-slankfiguurAls vrouw heb je vast wel een gehoord van het hormoon oestrogeen. Hoewel dit hormoon in mindere mate ook aanwezig is bij mannen, is dit artikel speciaal bedoeld voor onze vrouwelijke lezers.

Afvallen is niet altijd even makkelijk. Ja, we kunnen minder eten, koolhydraten vervangen door groente en sporten. Maar wat als dat allemaal niet werkt? Wat als je verschillende diëten een eerlijke kans hebt gegeven zonder resultaat?

Als je niet kunt afvallen en steeds terug slingert naar je oude gewicht, dan is één ding zeker: je hormoonbalans is verstoord. Een verstoorde hormoonbalans wekt eetlust op, beperkt de energie die cellen kunnen leveren en voorkomt dat je gewicht verliest.

Voor vrouwen is oestrogeen één van de belangrijkste hormonen om snel af te slanken. In dit artikel lees je  wat het hormoon doet, hoe oestrogeen je vetpercentage reguleert en wat je kunt om een gezonde balans te krijgen (en daarmee hardnekkig vet verbrandt).

Wat doet oestrogeen?
Oestrogeen is een verzamelnaam voor een groep steroïdehormonen. Schrik niet van het woord steroïde, oestrogeen heeft niets te maken met spierbundels in de krachtzaal van de sportschool. Steroïdehormonen zoals oestrogeen is niet meer dan een vet achtig stofje die een rol speelt in je biochemie. Oestrogeen is essentieel voor je lichaam en zorgt voor:

  • Een mooie huid
  • Sterke botten (en daarmee een betere algemene gezondheid)
  • Emotioneel balans
  • Sterke cognitieve functies
  • Ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken (haargroei, vorm, borsten, etc.)
  • Vaginale vochtbalans
  • Aanmaak van spierweefsel
  • Libido
  • De snelheid van de stofwisseling
  • Het reguleren van je vetpercentage

De grootste hoeveelheid oestrogeen komt uit de eierstokken, maar ook de placenta, borsten, bijnieren, lever en vetcellen produceren oestrogeen. Ook in groenten zit een bepaalde (minder krachtige) vorm van oestrogeen.

Oestrogeen is een onmisbaar hormoon. Je kunt niet overleven zonder.

Hoe een verstoorde oestrogeenbalans aanzet tot extra lichaamsvet
Zodra je oestrogeenbalans verstoord is, wordt afvallen (heel) erg lastig. Ook op gewicht blijven voelt aan als een onmogelijke strijd. Als jij iemand bent die onverklaarbaar snel lichaamsvet opslaat, dan bestaat de kans dat jouw oestrogeen niveau te hoog of te laag is. De twee grootste oorzaken van een verstoorde oestrogeenbalans zijn:

Oorzaak 1: teveel oestrogeen
Als je eierstokken teveel oestrogeen produceren of als oestrogeen niet wordt geremd door het controlerende hormoon progesteron, zorgt de overdosis oestrogeen in je lichaam voor het vasthouden en opslaan van vet. Je lichaam maakt normaliter oestrogeen aan om een gezond vetpercentage te behouden. Door een verstoorde oestrogeenbalans krijgt je lichaam het signaal om vet op te slaan, ook als je al een buikje hebt.

Oorzaak 2: te weinig oestrogeen
Naar mate je ouder wordt, maakt je lichaam minder estrogeen aan.  Tijdens de menopauze, de eerste fase van de overgang, kan het oestrogeenniveau dalen met als gevolg opvliegers, hevige transpiratie, zweten en slecht slapen. Ook door bepaalde medicatie en ongezonde voeding kun je lage oestrogeen waardes krijgen.

Bij lage oestrogeen waardes ontstaat er een probleem. Als je eierstokken te weinig oestrogeen produceren, gaan de alarmbellen af. De oestrogeen moet nu ergens anders vandaan komen, en dat is bij velen uit de bestaande vetlaag! Ja, je hoort het goed. Het vet in je lichaam leeft en krijgt nu de taak om het oestrogeenniveau omhoog te krijgen.

Nu je vet is belast met de taak om dagelijks je oestrogeenniveau in balans te houden, gaat het er alles aan doen om niet verbrand te worden. In veel gevallen kom je zelfs aan.

Al volg je een streng dieet en je verliest 5 kilo vet, dan denkt je lichaam: “Dat vet moet heel snel terug, want ik kan nu niet genoeg oestrogeen aanmaken om gezond te blijven!”.

De oplossing voor een gezond oestrogeen niveau
Het is je misschien opgevallen dat ik het woord ‘balans’ vaak heb gebruikt in dit artikel. Herstel of optimaliseer je oestrogeenbalans en het hormoon werkt niet tegen je, maar juist voor je om af te vallen.

Wist je dat we jaarlijks gemiddeld 2 grote longdrinkglazen vol aan chemicaliën, medicatie, voedseladditieven en kunstmatige zoetstoffen binnen krijgen uit voeding? Het is dan ook niet gek dat een gevoelig hormoon zoals oestrogeen uit balans raakt.

Je oestrogeenbalans herstellen is eigenlijk heel simpel: voorkom dat al deze gifstoffen in jouw lichaam terecht komen en je oestrogeenbalans verstoren. Zo voorkom je dat oestrogeen het signaal afgeeft om vet op te slaan, en zet je de placenta, borsten, bijnieren en lever aan om ook oestrogeen te reguleren.
Je oestrogeenbalans herstellen doe je door:

1. Voeg fyto-oestrogeen toe aan je voeding: deze plantaardige vorm van oestrogeen zit in bonen, zonnebloempitten, spruiten en kiemgroente.

2. Eet groentes met een grootbladoppervlak alleen van biologische herkomst: groenten zoals spinazie, broccoli, sla, andijvie absorberen door het groot bladoppervlak meer gifstoffen. Als je deze groentes eet, kies dan voor de biologische variant.

3. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam vervangen door Stevia.

4. Slaap 8 uur per dag.

5. Beweeg: stimuleert het herstel van je natuurlijke oestrogeenbalans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *