Hongerhormonen: wat kun je eraan doen?

HongerhormonenWeer een leuk gastartikel van de schrijvers van Puurfiguur.nl!  We zijn allemaal bezig met ons gewicht, maar wat eigenlijk nog veel belangrijker is, dat is ons vetpercentage. In dit artikel worden 2 belangrijke hormonen beschreven die grote invloed hebben op jouw vetpercentage:

  • Ghreline: wekt eetlust op
  • Leptine: geeft een verzadigd gevoel.

Wanneer je een hoge eetlust hebt, dan kun je afvallen als vervelend ervaren. Je zal continu bezig zijn om je hongergevoel te onderdrukken. Een verstoorde hormoonbalans vergroot ook de kans op het jojo-effect. Gezond afvallen zonder hongergevoel is mogelijk, je moet alleen weten welke rol ghreline en leptine speelt in je lichaam en wat je er aan kunt doen.

Ghreline
Ghreline is een hormoon dat wordt afgescheiden door de maagwand. Door de directe verbinding tussen je maag en je brein, vloeit ghreline snel door naar de hypothalamus. Daar bindt het zich aan de receptoren en dat veroorzaakt hongergevoel.

Ghreline controleer naast hongergevoel ook hoe efficiënt je lichaam vet opslaat en heeft invloed op cognitieve functies.

Zodra ghreline vrijkomt, zegt je maag: “Hey ik heb honger. Doe er iets aan”.

Leptine
Leptine is het hormoon dat je een verzadigd gevoel geeft. Het wordt afgescheiden door vetcellen en vloeit, net zoals ghreline, naar de hypothalamus in je brein. Als het daar is aangekomen, trekt het hongergevoel weg en ben je verzadigd. Hoe meer vet een persoon heeft, des te meer leptine er wordt aangemaakt. Deze extra leptine zorgt niet voor een verzadigd gevoel. Integendeel, het veroorzaakt hongergevoel.

Je kunt leptine intolerant worden. Als je lichaam teveel leptine heeft aangemaakt, reageer de hypothalamus in je brein er niet meer op. Ook als je eigenlijk echt verzadigd bent, wordt de boodschap door je brein niet begrepen.

Te weinig leptine en je krijgt honger. Langdurig teveel leptine door overgewicht en je hebt vrijwel altijd honger.

De 3 stappen voor de optimale hormoonbalans
Je kunt met 3 stappen de ghreline en leptine hormoonbalans verbeteren.

  • Slaap 8 uur – slaaptekort maakt extra ghreline aan. Daarnaast hindert slaaptekort je prefrontale cortex, waardoor je minder wilskracht ter beschikking hebt. Vergeet de snooze knop. Slaap zo lang mogelijk en kom direct het bed uit zodra die vervelende wekker gaat.
  • Eet eiwitten  – koolhydraten (suikers, pasta, brood, rijst, aardappelen) verteren snel en laten daarna een lege maag achter. Een lege maag maakt direct ghreline aan. Eet daarom koolhydraatarm en eiwitrijk. Eiwitten worden langzaam verteerd omdat het afbraakproces in je maag meer tijd en energie kost. Eet daarom dagelijks 2 porties eiwitten (zoals eieren, vlees, vis) om hongergevoel te remmen.
  • Onderscheid breinhonger van echt honger – Als je door overgewicht bijna altijd honger hebt, ben je waarschijnlijk leptine intolerant geworden. Het hongergevoel dat je ervaart is gebaseerd op een foutje van je lichaam, die denkt dat je echt honger hebt. Dit heet breinhonger. Onderscheid breinhonger van echt honger. Zodra die eerste kilo’s er af gaan, zal ook je hormoonbalans herstellen.

Wij adviseren je daarnaast om een gezond voedingspatroon aan te houden, bestaande uit gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten, groente en koolhydraten te beperken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *