Eten voor gespierd en slank lichaam

In ons vorig artikel Evenwichtig sporten : het antwoord voor een goede gezondheid! spraken we over het belang van gezonde voeding: “Als je aan alle bovenstaande trainingen wilt voldoen moet je het de voedingstoffen geven die het nodig heeft om te kunnen functioneren. Energie aanvoer uit gezond eten is essentieel om evenwichtig te kunnen sporten”.In dit artikel bespreken we deze voedingstoffen om evenwichtig te kunnen sporten. We bedoelen hiermee de bouwstoffen van het lichaam: proteïnes ofwel eiwitten en koolhydraten. We gaan bespreken hoe de eiwitten invloed hebben op afvallen, spierontwikkeling en de stofwisseling. Ook worden de werking van koolhydraten uitgelegd, en hoe koolhydraten te kunnen eten en toch af te kunnen vallen.

Eiwitten

 

In de stofwisseling worden eiwitten omgevormd tot aminozuren. Deze aminozuren worden omgevormd tot lichaamseigen eiwitten. Als je een paar kilo kwijt wilt raken, meer uit je sport wilt halen, spiermassa opbouwen of gewoon op een gezonde manier op gewicht blijven: eiwitten zijn voedsel voor de spieren. Spieren zijn opgebouwd uit proteïnen. Door inname van proteïnes voorkom je afbraak van je spieren. Een grote inname van eiwitten zal voor een gespierd en slank lichaam zorgen. Één van de grootste risico’s die tijdens het lijnen voorkomen, is dat spierweefsel afgebroken wordt in plaats van vetweefsel. Zoals we al stelden in ons item Afvallen is niet alleen minder eten, maar vooral anders eten:

Mensen die willen afvallen denken dat minder eten een goede manier van afvallen is. Dit is echter juist absoluut niet het geval. Door minder te eten gaat de metabolisme op een laag pitje staan, en komt het lichaam in een “spaar modus”. Wat wil deze spaar modus zeggen?De spaar modus van het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam energie spaart. Het lichaam verbrand dan minder vet, zodat je het lichaam meer vet gaat opslaan, en een persoon dus minder afvalt. Ook heb je minder energie om te bewegen, en heb je minder motivatie om te gaan sporten en spiermassa te ontwikkelen, vet te verbranden en een soepel en lenig lichaam te ontwikkelen. Een fit, gespierd en soepel lichaam is in staat om snel en optimaal vet te verbranden. Hoe beter de conditie en spiermassa, hoe optimaler de vetverbranding”.

Spieren zijn groot gebruikers van calorieën. Sporters nemen veel koolhydraten omdat dit brandstoffen zijn, en laten eiwitten staan, vanwege de grote hoeveelheden calorieën die eiwitten bevatten. Hoe meer spiermassa een persoon heeft, hoe optimaler de stofwisseling en vetverbranding en dus calorie verbranding is.

Eiwitrijk voedsel kan in de supermarkt worden gekocht : kwark, puel vruchten, eieren, kipfilet, rundvlees, vleeswaren en vis.

Koolhydraten

Koolhydraten kunnen worden opgedeeld in 2 groepen: niet-verteerbare en verteerbare koolhydraten. De niet-verteerbare koolhydraten worden ook el voedingsvezels genoemd. Deze zorgen voor een optimale darmwerking. koolhydraten worden omgezet tot glucose, en daarmee tot brandstof.

Verteerbare koolhydraten zijn brandstoffen en daarmee een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Voor de aanmaak van de rode bloedcellen en ontwikkeling en manifestatie van de hersenen zijn koolhydraten erg belangrijk. Hersenen kunnen niet zonder koolhydraten. Door een bepaalde minimale hoeveelheid aan koolhydraat inname wordt er voorkomen dat spiereiwit wordt afgebroken als brandstof. Naar gelang de doelen en wensen van een persoon eet je tussen de de 40 en 70% aan koolhydraten. Koolhydraten die niet gebruikt worden door het lichaam worden geslagen als vet.

Voedings- inname, doelen en energiebehoefte

Met voedings- inname moet er van het individu worden uit gegaan, iedereen is anders, en ieder persoon heeft andere wensen & doelen. Zo wil de één afvallen, een ander wil juist meer aankomen, er zijn mensen die gespierder willen worden, en er zijn ook mensen die op gewicht willen blijven.

Een voedingspatroon is persoonlijk en moet op maat gemaakt worden. Aan de hand van de lengte, gewicht, vetpercentage, spierpercentage en leefpatroon heeft ieder persoon een bepaalde energiebehoefte om de wensen en doelen te behalen. Deze energiebehoefte bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vet.

Een goed voedsel programma om snel af te vallen:

Eerst is er de strikte fase, waarin zoveel mogelijk koolhydraten uit het dagelijks menu geschrapt moeten worden. De koolhydraat inname verminderen tot 20%, de vet inname verminderen tot 20% en 60% aan eiwitten innemen. Ga met een lagere koolhydraat inname niet als een bezetene sporten!

Het is moeilijk om inname van koolhydraten te beperken. Het zit in al ons dagelijks eten : pasta’s, aardappelen, brood, koek, rijst, frisdrank en fruit. Kortom in ontzettend veel voedingsproducten die we dagelijks innemen. Phase 2 is een  koolhydraat blokker.  Phase 2 vermindert het omzetten van koolhydraten naar glucose, waardoor de koolhydraten uiteindelijk uw lichaam via de natuurlijke weg verlaten zonder te worden omgezet in vet. Uw lichaam zal vervolgens op een andere manier aan energie moeten komen door het opgeslagen vet in uw lichaam te verbruiken. Uw vetreserves worden dus simpelweg verbruikt door uw lichaam waardoor u direct en geheel op een natuurlijke wijze begint met afvallen. Phase 2 is een wetenschappelijk onderbouwde supplement.

Overgangsfase: na het gewenste aantal kilo’s afvallen (70 % van het streefgewicht) kun je koolhydraat inname langzaam weer opbouwen. Hier moet je jezelf stap voor stap aanleren om gezond en gevarieerd te eten. Tijdens de stabilisatiefase moet je ervoor zorgen om het gewicht stabiel te houden, en het behaalde gewichtsverlies te behouden. Door veel eiwitten te eten zorg je ervoor dat je vet verliest en geen spiermassa.

Voor meer informatie over Phase 2 : www.2fase.nl/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *