Ontgiften – een opfrissing voor het lichaam

DetoxEen ontslakkingskuur of detoxen, je hoort het steeds vaker voorbij komen. Even helemaal het lichaam van binnenuit reinigen en zuiveren om er vervolgens weer helemaal fris tegenaan te kunnen gaan. Het idee van zo’n kuur is eigenlijk een grondige reinigingsbeurt voor het lichaam. Het lichaam moet er schoner van binnen van worden, de huid wordt gezond én u kunt zelfs een aantal kilo afvallen! Ideaal dus zo’n ontslakkingskuur…

Waarom je lichaam ontgiften als je je goed voelt?
Dagelijks krijgt het lichaam gifstoffen binnen en ontstaan er afvalstoffen in het lichaam die wel deels, maar nooit geheel uit het lichaam worden verwijderd. Deze gifstoffen en afvalstoffen komen het lichaam binnen via vervuilde lucht en ook via voedingsmiddelen en bijvoorbeeld roken. De overblijfselen hiervan die achter blijven in het lichaam worden ook wel ‘slakken’ genoemd. Zelfs bij gezonde mensen die zich goed voelen blijven er ‘slakken’ achter in het lichaam.

Klachten die kunnen ontstaan door deze overblijfselen zijn bijvoorbeeld  vermoeidheid en de huid en het haar kan slecht worden. Bij ontgiften moeten deze overblijfselen uit de darmen verwijdert worden zodat je minder last van deze klachten hebt en je weer fris en fit zult voelen.

Hoe werkt ontgiften?
Ontgiften wordt vaak gedaan in een kuuroord waarin je bijvoorbeeld gedurende een week verblijft en alles voor je verzorgt wordt. Omdat je als het ware aan het vasten bent kun je verder heerlijk relaxen en je niet teveel inspannen op het kuuroord. Tijdens het ontgiften zal je energieniveau ook niet erg hoog zijn.

Je kun tijdens het vasten helemaal niets meer eten en alleen water en kruidenthee drinken maar in sommige andere gevallen worden er ook fruit- en groentensappen gedronken. Naast het vasten zul je massages ter ontspanning kunnen krijgen en ook dagelijks een klysma krijgen. Een klysma wil zeggen dat via een slang in de anus de darmen worden schoongespoeld, om zo dus de ‘slakken’ te verwijderen.

Thuis ontgiften
Een weekje ontgiften in een kuuroord is niet echt goedkoop. Je betaald meestal rond de €500-€1000 voor een week. In de drogist zijn ook verschillende ‘ontgiftingsmiddelen’ te verkrijgen. Deze beloven ook bij dagelijkse inname de gifstoffen te verwijderen. De werking zal beduidend minder zijn dan bij een behandeling in een kuuroord waarbij ook een klysma plaatsvindt. Zelf kun je wellicht ook een kleine ontgiftingskuur houden in je vrije week door je eetgewoontes aan te passen naar fruit en groenten en veel water en kruidenthee te gebruiken en een weekje te relaxen bereik je al een goede situatie voor je lichaam, en nog goed voor het gewicht ook! Klein minpuntje: je moet er wel erg veel discipline voor hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *