Portiegroottes

PortiegroottesDe porties voedsel die we naar binnen werken worden steeds groter. Verpakkingen worden groter en ook in uitgaansgelegenheden zoals restaurants worden de portiegroottes steeds groter. Hieraan hangen twee grote nadelen, namelijk: er wordt veel voedsel weggegooid, wat slecht is voor het milieu en de portemonnee én we gaan steeds meer eten waardoor eerder overgewicht ontstaat. Om u een goed inzicht te geven in portiegroottes zullen wij in dit artikel bespreken wat normale portiegroottes zijn zodat u hier rekening mee kunt houden.

 

Portiegroottes – verpakkingen lezen 

Op veel verpakkingen van voedingsmiddelen staat vermeld wat een normale portie is. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken zodat u niet teveel eet. Zo kan er bijvoorbeeld op een pak muesli staan dat een portie 2 eetlepels is terwijl u misschien meestal 3 eetlepels gebruikt. Verpakkingen lezen kan enigszins helpen om te voorkomen te grote porties te consumeren.

 

Portiegroottes – kleinere verpakkingen

Een belangrijke stap in de goede richting is het verkleinen van de verpakkingen. Dit is al steeds meer terug te zien in de eenpersoons porties groente en vlees bijvoorbeeld. Door kleinere verpakkingen aan te bieden waardoor mensen precies de hoeveelheid kunnen kopen die zij nodig hebben wordt voor een deel voorkomen dat er teveel bereid wordt en dus ook gegeten wordt.

 

Portiegroottes – juiste hoeveelheden

Portiegroottes kunnen per persoon nogal verschillen. Wanneer iemand zegt ik eet 1 portie vlees kan dit bij de ene persoon 100 gram zijn maar bij de andere persoon wel 150 gram. Daarom is het begrip portie en portiegrootte nogal vaag. Om duidelijker te maken welke hoeveelheid een portie bevat zullen wij in onderstaand overzicht per categorie voedingsmiddel een gezonde portiegrootte vermelden.

 

 

Portiegroottes per categorie voedingsmiddelen (volwassenen)

Afgaande op het voedingsadvies voor personen met overgewicht

Product Portiegrootte Aanbevolen hoeveelheid porties per dag
Fruit 50-100 gram 2-4 (200 gram)
Groente (avondmaaltijd) 200 gram Tenminste 1 (200 gram)
Vlees (avondmaaltijd) 100 gram 1
Vlees broodbeleg 15 gram 1-2
Aardappelen/rijst/pasta 100-150 gram 1
Kaas plak 20 gram 1,5
Melkproducten 220 milliliter 2
Halvarine 5 gram 4
Bak- en braadvet 15 gram (eetlepel) 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *