Evenwichtig sporten : het antwoord voor een goede gezondheid!

Het is echt niet moeilijk om een goede gezondheid te krijgen en te behouden. Voor wie echt fit en gezond wil zijn en blijven: train de lenigheid, conditie, eet gezond en train met gewichten.Dit leidt tot een evenwichtige ontwikkeling van het lichaam. Het resultaat is niet alleen een goede gezondheid, maar ook een verbetering van de sportprestaties.

 

Zodra je lichaam in vorm is door een evenwichtige ontwikkeling kun je het goed gaan gebruiken; je gaat hierdoor leven met de lichamelijke mogelijkheden die moedertje natuur je heeft meegegeven. Het heeft ook enorme voordelen voor de psyche : door de evenwichtige ontwikkeling krijg je een strak en slank lichaam, en je hebt drastisch meer energie. Door goed te trainen kan de geest zich goed ontladen.

Lenigheid

In de loop der tijd worden spieren, pezen en gewrichtsbanden korter. Hierdoor wordt een mens beperkter in de beweeglijkheid, en zijn de kansen op blessures ook groter. Als je dagelijks rekoefeningen doet kan je voorkomen kun je het korter worden voorkomen. Een goede manier om de lenigheid te verbeteren en in stand te houden is het trainen met een yoga programma.

Conditie

Het hart en vaatstelsel vormt met de longen het cardiovasculaire systeem. Deze voorzien de spieren van zuurstof. Het cardiovasculaire systeem kan verbeterd worden door aerobic training of cardio training.

Voorbeelden hiervan zijn fietsen, hardlopen, zwemmen, touwtje springen, skaten, joggen, nordic walking, kickboksen en circuit trainen. Door de verhoging van de verbranding spreek je de vetreserves aan en val je snel veel af.

Spierontwikkeling

Spieren kunnen sterker gemaakt worden door een progressieve weerstandstraining; de beste en meest efficiënte vorm van weerstandstraining is het werken met steeds zwaardere gewichten. Met gewichtstraining gebruik je een gewicht om een handeling zwaarder te maken. Wanneer spieren zich samentrekken door weerstandstraining met gewichten, passen deze zich aan door de inspanning die ze moeten leveren. Om sterker worden moet je telkens de weerstand opvoeren, dus steeds zwaardere gewichten gebruiken. Dit beïnvloed de kracht en de omvang van de spieren: het maakt uw spieren groter dan ooit.

Voeding

Als je aan alle bovenstaande trainingen wilt voldoen moet je het de voedingstoffen geven die het nodig heeft om te kunnen functioneren. Energie aanvoer uit gezond eten is essentieel om evenwichtig te kunnen sporten.Zie hiervoor ook : Afvallen is niet alleen minder eten, maar vooral anders eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *