Training voor kinderen en jongeren

Er zijn van kind tot kind grote verschillen in de lichaamsbouw. Veel jongens zijn op hun zestiende of zeventiende niet toe aan zware trainingen. Je moet er om denken dat je lichaam zo ver gerijpt is dat zware weerstandsoefeningen en kracht oefeningen niet goed zijn voor jongeren.

Of nu je negen bent, of dertien of zeventien: je lichaam al altijd reageren op training. Je moet welke uit de juiste soort training kiezen. Anders kun je meer kwaad aan richten dan goed. In dit item kun je alles lezen welke trainingen het beste zijn voor jongeren en kinderen.

 

Kinderen jonger dan tien en jongeren

 

We kunnen voor training voor kinderen en jongeren een paar algemene richtlijnen geven:

  1. Kinderen jonger dan tien jaar mogen niet met dumbells, barbells of andere gewichten werken. Het kinderlichaam is daar absoluut nog niet klaar voor, omdat het nog in volle ontwikkeling is. Je kunt trainen voor het verbeteren van je lenigheid en je coördinatie.Wat wel goed is is calisthenics. Met calisthenics train je alleen met je eigen lichaamsgewicht, zodoende een krachtig en lenig lichaam op te bouwen. Oefeningen zoals sit-ups, lunges en push-ups behoren ook tot calisthenics. Ook cardiovasculaire trainingen als hardlopen, zwemmen en fietsen zijn goed voor kinderen onder de tien jaar.
  2. Jongere tieners vanaf een jaar als twaalf kunnen een beetje aan gewichtstraining doen, maar dan moeten ze vooral veel herhalingen doen, en niet met grote gewichten gaan werken. Een jonge tiener kan dezelfde type weerstandsoefeningen doen als een volwassene, maar zijn aanpak moet anders zijn. In plaats van tien tot twaalf herhalingen kunnen er beter vijfentwintig herhalingen gedaan worden. Werk de oefeningen in een flink tempo af, doe er zoveel mogelijk achteraan een zonder daarbij te stoppen.Tieners kunnen meer gewicht optillen dan ze kunnen dragen, omdat de spieren eerder rijpen dan de botten. Het grote voordeel is wel dat het lichaam van jongeren van die leeftijd zo druk bezig is met groeien dat lichte training al de toename van spiermassa stimuleert. Een jongen van twaalf of dertien kan geen grote spiermassa opbouwen. Doordat ze zo snel groeien, en zo veel calorieën verbranden, kunnen veel tienerjongens een gigantisch voedingspatroon aan. Geef het lichaam de voedingstoffen die het nodig heeft, zodat het lichaam zo sterk en groot kan worden als de erfelijke aanleg mogelijk maakt. Van tekorten kun een jongere de rest van het leven last hebben. Het tiener lichaam heeft eiwitten nodig, complexe koolhydraten, vitaminen en mineralen, net zoveel als een volwassen persoon, of zelfs nog meer. Het is verkeerd als er hard getraind wordt om het lichaam groot en sterk te maken, zonder het de brandstof te geven die het nodig heeft om op te groeien.
  3. Zodra het lichaam uitgegroeid is en er klaar voor is (bij de ene persoon is dit veertien, een ander achttien of negentien) kan een jongere aan de slag met gewichten om sterker te worden en spiermassa op te bouwen. Zodra de pubertijd zijn intrede doet gaat het lichaam grote hoeveelheden aan mannelijke hormonen produceren, wat het mogelijk maakt dat zijn spieren flink groter worden. Het is belangrijk dat het lichaam de kans krijgt om uit te groeien. Bij een volwassen persoon zijn de uiteinden van de botten net zo hard en stevig als de rest. Bij een tienerjongen zijn de uiteinden van de botten nog zacht, ondanks dat zijn spieren sterk zijn en zijn lichaam er volwassen uitziet. Hij raakt daarom snel en gemakkelijk geblesseerd als hij een te zwaar gewicht gaat optillen.Een puber moet zijn gehele lichaam trainen. Veel jonge jongens gaan in de fout door alleen de armen en de borst te trainen zodat ze gespierde armen en een brede borst krijgen. Veel verwaarlozen de rest van het lichaam. De beste ontwikkeling voor een lichaam is een evenwichtige ontwikkeling.

Ontwikkel je op alle mogelijke manieren die voorhanden liggen. Als je in de twintig bent kies je misschien voor krachttraining. Dan kun je besluiten vooral veel te trainen met gewichten.

Tot die tijd is het verstandig om alle lichamelijke talenten te ontwikkelen.

Als je liever niet aan sport wil gaan doen, besef je dan dat je je hele leven met hetzelfde lichaam zult moeten doen. De je latere gezondheid wordt voor een groot deel bepaald wordt door de manier waarop je nu aan je lichaam werkt. We pleitten natuurlijk niet voor sporten en plaats van leren. Dit moet allebei gedaan worden. Waar je ook naar streeft in het leven, je hebt de beste kans van slagen als je zowel je lichaam als geest ontwikkelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *