De positieve invloed van training op het ouderdomsproces

Ieder mens wordt ouder, maar de gevolgen daarvan kunnen goed op afstand worden gehouden.

Gedurende het gehele leven zijn we afhankelijk van ons lichaam. We ademen, staat,zitten,liggen,lopen,rennen,vechten,zingen en ga zo maar even door.

Het is moeilijk om mensen ervan te overtuigen dat er geoefend moet worden om fit te blijven. Doordat het menselijk lichaam zo goed is ontworpen krijgen sommigen het idee dat het vanzelfsprekend is dat het goed blijft functioneren. Het lichaam kan tientallen jaren misbruikt worden vóórdat de onvermijdelijke gevolgen daarvan worden opgemerkt. Gewichtstraining heeft een grote positieve invloed op het proces van ouder worden.De zwaartekracht trekt voortdurend aan het menselijk lichaam, zodat de spieren uitzakken en de wervelkolom wordt ‘samengeperst’ als het ouder wordt.

 

Op latere leeftijd wordt een persoon sneller te dik omdat er minder calorieën verbrand worden, wat weer een extra belasting is voor het lichaam.

Vergeleken met jongere mensen bewegen ouder mensen een stuk minder. De conditie van het hart en de longen verslechteren en de spieren verschrompelen. Vele ouderdomsverschijnselen hebben daarentegen niets met de daadwerkelijke leeftijd te maken. Als we zeggen dat iemand eruit ziet alsof hij twintig is, of dertig,of veertig, bedoelen we dat deze persoon eruitziet zoals we dat verwachten van iemand van die leeftijd. Van mensen die het gehele leven hebben gesport is vaak moeilijk in te schatten hoe oud ze precies zijn.

Het trainen met gewichten gaat een aantal van de meest akelige effecten van ouder worden tegen, of blokkeren deze zelf geheel.

Gemeten naar bloeddruk, cholesterolniveau, lenigheid en hartslag kunnen mensen naar gelang zelfs jaren jonger worden.

Een persoon is nooit te oud om te beginnen met trainen. Naarmate iemand ouder begint te worden is het erg belangrijk dat er gewerkt wordt aan een fit lichaam. Wat ook geldt: als je ouder bent en je begint aan een goed trainingsprogramma waarin gewichtstraining deel van uitmaakt, kun je rekenen op verrassende resultaten voor je gezondheid, je gevoel van welbevinden, je uiterlijk en je zelfvertrouwen.

Senioren moeten absoluut niet achteloos beginnen met weerstandstraining, en al helemaal niet zonder huis-of sportarts te raadplegen. Bepaal zelf hoe zwaar het programma moet worden door je gezonde verstand te gebruiken en goed naar je lichaam te luisteren. Het is erg onverstandig om op je vijftigste opeens met gewichten gaat trainen als je twintig jaar amper hebt bewogen. Waar je geen spijt van zult krijgen is door aan je conditie te werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *