5 x tips voor een gezonder leven

tips om gezonder te leven

We willen het allemaal: gezonder leven. Voor de één is het moeilijker dan voor de ander. Maar wat houdt gezond leven eigenlijk in? Dit kan ook per persoon verschillen. Het ene persoon wil meer bewegen, maar het andere persoon wil juist bewustere keuzes maken qua voeding. Wij geven u tips die u kunt overwegen om gezonder te leven.

1. Gezonder leven begint bij een goede nachtrust

Een goede nachtrust is gelijk één van de belangrijkste tips om gezond te leven. Hierdoor kunt u zich beter concentreren gedurende de dag. Slaaptekort heeft op een gegeven moment invloed op je organen. Langdurig slaaptekort geeft zelfs meer kans op obesitas, hart- en vaatziekten, depressiviteit en meer. Zorg daarom voor een goed slaappatroon. Een volwassene heeft ongeveer 8 uur slaap nodig per dag.

2. Meer water drinken

Ieder mensenlichaam heeft elke dag 2 liter water nodig. Ons lichaam bestaat namelijk 70% uit water en heeft water nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer het lichaam te weinig vocht heeft, ontstaat er minder energie waardoor u dus moe wordt. Ook werken de nieren minder goed doordat het lichaam uitdroogt en kunt u duizelig/misselijk worden of hoofdpijn krijgen. Daarom is het dus belangrijk dat u genoeg water drinkt. U kunt gemakkelijk aan uw urine zien of u genoeg water drinkt. Een donkere kleur en een sterke geur betekent dat u te weinig water heeft gedronken. Daarentegen betekent een lichte kleur zonder sterke geur dat u wel genoeg water drinkt.

3. Zorg voor meer beweging

Meer beweging zorgt ervoor dat je calorieën verbrand. En dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat u zich fitter voelt en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Het is wel belangrijk dat u iets doet wat u leuk vindt. Als u het leuk vindt om elke dag een wandeling te maken, moet u dat vooral doen. Vindt u wandelen niet leuk, maar houdt u er wel van om naar de sportschool te gaan? Kies er dan voor om bijvoorbeeld twee keer in de week naar de sportschool te gaan. Vindt u wandelen of sporten allebei niks? Het kiezen om te gaan lopen/fietsen i.p.v. de auto te nemen naar bijvoorbeeld de supermarkt kan al verschil maken.

4. Meer groente en fruit eten

Hoeveel groente en fruit eet u per dag? Bij een gezond voedingspatroon wordt er aangeraden om 2 stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag te eten. Eet u bijna nooit groente of fruit? Haal het seizoensfruit en seizoensgroente uit de supermarkt of bij de groenteboer. Deze zijn meestal het lekkerst.

5. Kies voor volkoren

Eet u altijd wit brood en witte pasta? Overweeg dan eens om over te stappen naar volkorenbrood en -pasta. Hier zitten betere voedingsstoffen in en complexere koolhydraten. Complexere koolhydraten zijn door het lichaam moeilijker af te breken. Hierdoor voelt u zich sneller verzadigd en blijft uw hongergevoel voor een langere tijd weg. Daarnaast bevat volkoren brood/pasta meer vezels.

Succes met gezonder leven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *