Hardlopen – tips voor beginners

Harloop tipsHardlopen is goed voor de conditie én voor het gewicht en een strak lichaam. Maar wanneer u een beginnende hardloper bent kan het nog wel eens flink tegenvallen. Wij hebben voor u de belangrijkste tips voor hardlopen voor beginners op een rij gezet zodat het resultaat u niet tegen zal vallen en u zeker profijt zult hebben van uw inspanning!

Hardlopen tips – begin rustig

Het is voor u als beginnende hardloper erg belangrijk om rustig aan te beginnen en langzaam het tempo en de duur van het hardlopen op te bouwen. Dit is voornamelijk van belang om blessures te voorkomen. Omdat u hiervoor helemaal niet bezig was met hardlopen heeft het sowieso een positief effect wanneer u wél gaat hardlopen, ook al is dit langzaam en erg kort. Alle beetjes helpen! Veel beginnende hardlopers lopen te hard. Het is belangrijk een tempo aan te houden waarbij u niet begint te hijgen maar eventueel nog rustig zou kunnen praten.

Hardlopen tips – doelen stellen

Stel voor uzelf doelen op welke u wilt bereiken met het hardlopen. Nadat u rustig opgang bent gekomen is het van belang dat u bepaalde doelen stelt die u wilt behalen. Bijvoorbeeld u wilt iedere week 2 minuten langer kunnen hardlopen of wanneer u uiteindelijk 5 kilometer kunt hardlopen, wilt u dit iedere week een minuut sneller kunnen. Doelen stellen maakt het hardlopen voor u zowel leuk, uitdagend als effectief! Let er bij het stellen van doelen wel op dat u haalbare doelen stelt. Probeer kleine en haalbare doelen te stellen voor uzelf zodat u ook succes heeft in het behalen van uw doelen. Stelt u te grote doelen en behaald u deze niet? Dan eindigt u in een teleurstelling en is het hardlopen niet leuk én niet effectief.

Hardlopen tips – warming-up en cooling-down

Een goede warming-up en cooling-down zijn heel belangrijk. Bij een warming-up wordt het lichaam en de spieren goed warm gemaakt, dit is van belang voor het voorkomen van blessures maar ook om bepaalde processen in het lichaam beter te laten verlopen zodat u meer uit uw training kunt halen. Een cooling-down is van belang om de lichaamstemperatuur weer omlaag te brengen en om afvalstoffen beter af te kunnen voeren uit het lichaam. Hierdoor zal het lichaam sneller herstellen na een training

Hardlopen tips – schema

Maak een soort schema waarin u uw prestaties en doelen in verwerkt. Door een schema te maken heeft u een goed inzicht in prestaties en doelen, dit helpt ook bij de motivatie om verder te gaan. Er zijn op internet veel trainingsschema’s te vinden welke u kunnen helpen bij het opbouwen.

Hardlopen tips – juiste kleding en schoenen

Het is erg belangrijk om de juiste schoenen te kiezen die passen bij jouw lichaam, voet en de omgeving waarin je hardloopt. Ga naar een speciale winkel voor een goed advies hierover. Ook goed zittende kleding die niet zwaar is en goed ademt is van belang om comfortabel te kunnen hardlopen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *