Biologisch en puur gezonder en veiliger?

bioBiologisch en natuurlijk eten zonder allerlei toevoegingen wordt steeds populairder. Mensen kopen dit soort voedsel om verschillende redenen, de een vindt het lekkerder, de ander doet het om milieubewuste redenen en de ander doet het voor de gezondheid. Toch is het niet zo dat biologisch of puur natuurlijk voedsel altijd gezonder of veiliger is. Dit stelt de specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

De lever zuivert het lichaam
Aan ‘niet vers’ voedsel worden verschillende hulpstoffen toegevoegd waarvan vaak gedacht wordt dat deze niet gezond zijn voor het lichaam. Dit klopt, maar deze zijn ook niet schadelijk voor het lichaam. De lever herkent natuurlijke en niet-natuurlijke stoffen en zorgt ervoor dat de niet-natuurlijke stoffen oplossen in water en afgevoerd worden via de urine. Een ‘pakje’ eten is dus helemaal niet per definitie ongezonder dan vers voedsel.

Natuurlijke ziektemakers
Biologisch en puur natuurlijk voedsel kan ook ziektemakers bevatten zoals bacteriën en schimmels waarvan een mens ook erg ziek kan worden. Het is dus niet altijd zo dat vers voedsel gezond en veilig is.

De voordelen van Biologisch en puur voedsel
Natuurlijk heeft het eten van biologische en natuurlijk voedsel wel voordelen. Zo is het beter voor het milieu en dier en is het vaak goedkoper. Daarnaast kan het lekkerder zijn en vinden sommige mensen het gewoon leuker om alles zelf te maken. Belangrijk is wel met natuurlijk en vers voedsel om het goed te wassen en te verhitten om ziektemakers te voorkomen. Daarnaast zijn de meeste mensen die biologisch en natuurlijk eten bewuster met het eetpatroon bezig en eten meer groenten en fruit en minder ongezonde snacks.

Biologisch en puur eten is dus zeker geen verkeerde keuze maar let wel op dat je ook goed met de bereiding omgaat omdat je anders alsnog erg ziek kunt worden. En wees niet te ‘bang’ om een keer een pakje te gebruiken want we kunnen deze hulpstoffen dus gemakkelijk verwerken.

Koopt u wel eens iets biologisch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *