Snelle suikers wat zijn het?

snelle-suikersJe hebt er vast wel eens over gehoord, langzame en snelle suikers of langzame en snelle koolhydraten, waarmee eigenlijk hetzelfde bedoeld wordt. Maar wat zijn snelle suikers nu eigenlijk precies en wat doen ze met je lichaam wat zijn de verschillen tussen snelle en langzame suikers? In dit artikel lees je daar alles over!

Wat zijn snelle suikers?
Snelle suikers zijn suikers, ofwel koolhydraten in voedingsmiddelen die snel worden opgenomen door het lichaam. Snelle suikers hoeven niet uitgebreid te worden verteerd door het lichaam waardoor deze suikers dus snel door het lichaam ‘gebruikt’ kunnen worden als energiebron.

Wat doen snelle suikers met ons lichaam?
In sommige gevallen kunnen snelle suikers nuttig zijn voor het lichaam. Dit zijn situaties waarbij het lichaam direct energie nodig heeft omdat de bloedsuikerspiegel in het bloed dusdanig laag is dat diverse klachten kunnen optreden zoals duizeligheid en trillerigheid.

In de meeste gevallen zijn snelle suikers helemaal niet nuttig voor het lichaam. Wie een teveel aan snelle suikers binnenkrijgt loopt de kans om om sneller dik te worden, snelle suikers hebben namelijk een verslavende werking op het lichaam. Overgewicht geeft natuurlijk ook weer meer risico op allerlei ziektes en aandoeningen zoals hart -en vaatziekten en diabetes.

Snelle suikers zijn niet alleen slecht nieuws voor je gewicht, het eten van veel snelle suikers heeft meerdere negatieve gevolgen voor het lichaam zoals:

  • Botontkalking
  • Vermoeidheid
  • Zwak immuunsysteem
  • Verstoring hormoonbalans
  • Verslechtering van het gebit

    Waar zitten snelle suikers in?
    Onder snelle suikers valt de ‘gewone’ suiker die aan veel gerechten wordt toegevoegd maar ook zitten snelle suikers in veel voedingsmiddelen verscholen. Zo zitten er bijvoorbeeld snelle suikers in melkproducten, in pasta, blikgroenten, pindakaas, snoep en koek. Dus ook in producten waarvan je het niet zult verwachten.

    Wat is het verschil tussen langzame en snelle suiker?
    Het lichaam heeft wel suikers nodig dus helemaal geen suikers meer eten is niet de bedoeling, het is overigens erg lastig om helemaal geen suikers meer te eten. Om een voorbeeld te geven: fruit bevat ook suikers maar dan natuurlijk, langzame suikers. Deze suikers worden langzaam aan verteerd door het lichaam en geleidelijk in de bloedbaan opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en je gedurende de dag langer een vol gevoel zult behouden.

    Minder snelle suikers eten?
    Dat is zeker verstandig! De volgende tips kunnen je helpen om dit te bereiken:

    1. Voeg geen suiker toe!
    Voeg geen extra suiker toe aan gerechten en dranken. Dus geen suiker meer door de kwark en ook geen suiker meer in de thee en koffie.

    2. Eet vers!
    Eet voornamelijk verse producten, maak zoveel mogelijk zelf!

    3. Eet volkoren!
    Volkorenbrood, volkorenpasta het zijn de beste keuzes in de groep: aardappelen/rijst/pasta/brood.

    Tip: je kunt producten uit deze groep best regelmatig weglaten. Een salade als lunch is ook super gezond en je kunt ook best alleen groente en vlees eten tijdens de avondmaaltijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *