Minderen met suikers ongezond?

Populaire diëten van tegenwoordig zijn vaak gericht op vermindering van de inname van suikers via de voeding. Maar is dit eigenlijk wel gezond?

Suikers, ook wel koolhydraten genoemd, zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam, vooral voor de hersenen en rode bloedcellen. Een gezonde voeding bestaat voor ongeveer 40-70% uit koolhydraten. Koolhydraten komen voor in producten als:

  •     aardappelen/rijst/pasta
  •     brood(producten)
  •     melkproducten
  •     fruit en vruchtensap
  •     zoete producten zoals koek, snoep, gebak en suikerrijke frisdranken.

Het verminderen van de inname van deze producten kan ervoor zorgen dat de vetverbranding gestimuleerd wordt om energie uit te halen voor het lichaam. Dit lijkt een goede, gemakkelijke en gezonde manier van afvallen. Toch is dit niet helemaal het geval.

Het is niet verstandig om langdurig weinig koolhydraten te gebruiken, dit omdat de hersenen en rode bloedcellen koolhydraten nodig hebben om te functioneren. Zorg er daarom voor dat als u een koolhydraatarm dieet volgt, dit niet te lang achter elkaar doet.

Om de inname suikers te verminderen wordt er ook vaak gebruik gemaakt van light producten. Van deze producten hebben mensen vaak het idee dat het een gezond product is en dat er een goede keuze wordt gemaakt.

De term light wil zeggen dat er 30% minder vet of suiker in een product zit ten opzichte van het originele product. Light wil echter niet altijd zeggen dat een product gezonder is of minder calorieën bevat. Wanneer in een product 30% minder suiker zit kan het zijn dat er extra vet aan toegevoegd is voor smaak en andersom. Dit kan dus betekenen dat het product nog evenveel calorieën bevat en even ‘ongezond’ of ‘gezond’ is.

Light frisdranken zijn wel een goede oplossing op de zogenaamde ‘losse’ suikers in de voeding te minderen. Een hoge inname van deze ‘losse’ suikers is vaak een belangrijke oorzaak van overgewicht. Het is daarom belangrijk de inname hiervan te verminderen.

Light frisdranken bevatten geen calorieën doordat deze gezoet zijn met zoetstof, er is geen vet aan toegevoegd voor de smaak. Light frisdranken zijn dus een goed voorbeeld van gezondere light producten.

Zoetstoffen zijn uitvoerig getest op veiligheid. Het gebruik van met zoetstof gezoete frisdranken is voor volwassenen niet schadelijk. Voor kinderen wordt het gebruik van zoetstoffen afgeraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *