Raw Food gezond of ongezond?

Raw-Food-gezond-of-ongezondRaw Food is een begrip dat u waarschijnlijk steeds vaker hoort.

Maar wat is Raw Food nu precies en is het gezond of ongezond?

Op deze pagina besteden wij aandacht aan het begrip Raw Food en geven wij onze mening over het toepassen ervan.

 

 

Raw Food – wat is Raw Food precies?

Raw Food betekent gemakkelijk gezegd het eten van rauw voedsel. Aanhangers van Raw Food zullen geen gekookte of gebakken voedsel gebruiken. Zij geloven dat in rauwe voeding meer voedingsstoffen zitten en deze ook beter kunnen worden opgenomen en verteerd in het lichaam.

Wanneer voedsel niet verhit wordt boven de 42 – 45 graden Celsius spreekt met van rauw voedsel, ofwel Raw Food. Op deze manier blijven alle enzymen van het voedsel in tact. Enzymen zijn weer van belang om voedingsstoffen goed op te kunnen nemen in het lichaam.

Voordelen van Raw Food volgens aanhangers:

  • Meer energie
  • Beter immuunsysteem
  • Mooie huid
  • Helpt bij afvallen
  • Goed geheugen

Raw Food – voordelen

U heeft kunnen lezen waarom aanhangers van Raw Food deze leefstijl aannemen maar kloppen al de argumenten wel en wat zijn nu eigenlijk de echte voordelen van Raw Food. Wij zetten ze voor u op een rij:

1. Groente en fruit
Aanhangers van Raw Food eten over het algemeen meer fruit en groenten, terwijl de meeste mensen die een regulier voedingspatroon vaak tekort groente en fruit eten. Wat betreft de groente en fruit inname scoren Raw Foodies dus over het algemeen wel beter.

2. Overgewicht
Het eten van rauw voedsel heeft ook een gunstig effect op het lichaamsgewicht. Door alleen maar rauw voedsel te eten is de kans op overgewicht niet groot. Raw Food is over het algemeen erg mager en energiearm.

Raw Food – nadelen

Raw Food kent naast bovengenoemde voordelen ook nadelen. Wij zetten ook de nadelen voor u op een rij:

1. Tijd
Het volledig eten volgens het Raw Food principe vergt veel tijd en energie. Het kost veel tijd de juiste producten te vinden en sappen en maaltijden volgens het Raw Food principe te bereiden. Bovendien moet u heel wat eten om een behoorlijke hoeveelheid energie naar binnen te krijgen om goed te kunnen functioneren. Ook in openbare gelegenheden is het erg lastig, u dient als Raw Food aanhanger altijd voor te bereiden en voedsel mee te nemen wanneer u op stap gaat.

2. Voedingsstoffen
Raw Food aanhangers nemen bepaalde voedingsstoffen uit bijvoorbeeld groente en fruit misschien wel beter op maar zij missen ook een groot deel van  andere voedingsstoffen. Met name die afkomstig van dierlijke producten die door Raw Food aanhangers niet gegeten worden.

Raw Food – gezond of ongezond?

Op de vraag of rauw voedsel nu gezond of ongezond is kunnen we eigenlijk geen eenduidig antwoord geven. Het is wel degelijk goed om wat vaker rauw voedsel te gebruiken en wat meer groenten, fruit en zaden te gebruiken en wat minder dierlijke producten. Probeer hier zelf een betere balans in te vinden maar compleet over op de rauw voedsel heeft ook nadelen en vergt veel discipline dus ons advies is: niet doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *