‘Verantwoorde’ Whopper gezonder dan een boterham met pindakaas?

Whopper-200x2200Burger King introduceert de Whopper en de Grilled Chicken nu ook in een
verantwoorde variant. De Burgers zijn verkrijgbaar op een volkoren broodje met light mayonaise. Burger King beweert zelf dat deze verantwoorde variant gezonder is dan een boterham met pindakaas.

Boterham met pindakaas ongezond?
Een boterham met pindakaas bevat relatief veel calorieën en is als je op dieet bent dus niet zo’n verstandige keuze. Eet liever een boterham met jam, 20+ smeerkaas of kipfilet. Toch is een boterham met pindakaas echt niet ongezonder dan een Whopper zoals de Burger King beweert. We zetten het voorbeeld van de Burger King even op een rijtje:

Aantal calorieën per 100 gram:
Whopper:                                 235 kcal
Whopper verantwoord:          174 kcal
Boterham met pindakaas:      369 kcal

Misleidende reclame
In bovenstaand voorbeeld lijkt Burger King wel degelijk gelijk te hebben maar niets is minder waar als we ‘de realiteit’ bekijken. Kijk eens goed naar onderstaand voorbeeld:

1 Whopper:                                                                       274 gram = 629 kcal
1 Whopper verantwoord:                                                274 gram = 476 kcal
2 boterhammen met pindakaas en halvarine:             110 gram = 369 kcal

Als u naar dit voorbeeld kijkt ziet u dat 2 sneetjes brood met pindakaas nog steeds meer verantwoord is dan 1 verantwoorde Whopper als we naar het aantal calorieën kijken.

Voedingsstoffen van invloed op gezondheid
Naast het aantal calorieën zijn ook voedingsstoffen een belangrijke factor bij de bepaling of iets wel of niet gezond of verantwoord is. Een Whopper bevat veel meer zout en vet dan 2 boterhammen met pindakaas en een snee brood met pindakaas bevat veel meer voedingsvezels wat belangrijk is voor onder andere een goede darmwerking. Daarbij komt nog dat voedingsvezels een ‘vol gevoel’ geven waardoor je minder snel trek hebt. Een Whopper geeft slechts een korte tijd een voldaan gevoel waardoor je al snel weer trek hebt in iets anders en dus nóg meer calorieën binnenkrijgt. darmwerki

Conclusie
Laat u niet misleiden door dit soort reclames en kies liever gewoon voor een sneetje brood. Gaat u dan toch zondigen? Dan scheelt de ‘verantwoorde Whopper’ u wel een flink aantal calorieën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *