Slapen : cruciaal voor een gezond en actief leven

Slaap is net als eten een eerste levensbehoefte. Voor een gezond en actief leven is het cruciaal om een goede nachtrust te hebben . Slaapproblemen hebben grote uitwerking op de prestatie van de hersenen: Besluitvaardigheid, reactievermogen, spraakcentrum, bekwaamheid van plannen van tijd en ruimte, concentratie capaciteiten, memorie & leervermogen, emoties en onze lichamelijke gezondheid verslechteren allemaal ten gevolge van slaapproblemen. Er kunnen hierdoor zeer gevaarlijke situaties ontstaan, zoals valpartijen en ongelukken in het verkeer of tijdens het werk.

Mensen die last hebben van slaap problemen en met de slaapproblemen in een vicieuze cirkel terecht komen raken de slaapproblemen erg slecht kwijt. Emotionele gebeurtenissen kunnen een probleem zijn waardoor een persoon slecht kan slapen. Zodra de geestelijke pijn verdwijnt kunnen de patronen van de slaappatronen zich blijven manifesteren. Het slaaptekort kan op zichzelf stress oproepen, en deze stress geeft weer meer moeite met inslapen. Deze stress houdt het slechte slapen in stand en daarmee is de vicieuze cirkel weer rond.

Het lichaam en de geest moeten na een periode van actief zijn tot rust komen. Tijdens de slaap komen er allerlei veranderingen van lichaam en geest op gang. Tijdens slapen vertragen de hersen activiteiten en relaxen de spieren zich, vertragen de ademhaling en hartslag zich. Zo hersteld het lichaam en de geest (hersenen) van de arbeid van de dag ervoor.

Er is geen consistent criterium voor de kwantiteit aan tijd waarin iemand moet slapen. Leeftijd heeft wel grote invloed op de kwantiteit wat een persoon nodigt heeft om zich de volgende dag fit en uitgerust voelt. De volgende aantallen zijn gemiddelden. Hoeveel slaap iemand nodig heeft verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen heeft een iemand het meest aan kwalitatieve slaap in plaats van een hoeveelheid slaap. De kwalitatieve slaap is de kernslaap die 4 tot 5 uur duurt. De kernslaap legt de basis voor geestelijke en fysiek herstel.

Doorsnee aantal uren voor slapen Leeftijd en gesteldheid
7- 8 uur Volwassenen en ouderen
>8 uur Zwangere vrouwen
9-10 uur Adolescenten
9-11 uur Pubers
9-12 uur Kinderen
12-13 uur Kleuters
12-15 uur Peuters
14-18 uur Baby’s
>18 uur Pasgeborene

In onze moderne maatschappij worden we beloond voor onze inspanningen. We zijn door onze moderne samenleving niet meer afgestemd op hoe ons biologische lichaam in elkaar zit. Door grote inspanning wordt de activiteit van onze hersenen verhoogt. Door van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van hot naar her te gaan rennen, ontstaat stress. Door stress zijn we minder in staat om te ontspannen. Hoe meer inspanning, hoe meer slaap (lees ontspanning) een persoon nodig heeft.

Hier hebben we wat tips om de nachtrust te verbeteren:

Ontspanning door inspanning: hardlopen, yoga, krachttraining, fitness, vechtsport. Goed bewegen is bevorderlijk voor de slaap. Zie ook Evenwichtig sporten : het antwoord voor een goede gezondheid!

Als sport niet aanspreekt: pak een hobby op.

Zorg na het sporten ervoor dat u een half uur voor de nachtrust geen inspannende activiteiten onderneemt. Neem bijvoorbeeld een warm kruiden bad. Luister naar ontspannende muziek, lees een boek of kijk een James Bond film. Drink warme melk en onthoudt van cafeïne houdende dranken. Zorg voor ritme en vaste tijden van naar bed gaan.

Worden ondanks deze tips nog steeds onderstaande symptomen opgemerkt?

  • Kunt u na de lunch uw ogen maar met moeite open houden?
  • Slaapt u in het weekend en op vakantiedagen langer dan op werkdagen?
  • Heeft u een groot alarm nodig om ‘s ochtends wakker te worden of komt u met moeite uw bed uit?
  • Lukt het u zelden een film op tv af te zien of een boek te lezen omdat u toch in slaap valt?
  • Kost het u moeite uit uw stoel te komen en aan de slag te gaan?
  • Heeft u moeite om te concentreren op routine taken?

Dan zou er vermoedelijk sprake van een tekort aan tryptofaan kunnen zijn. Tryptofaan maakt serotonine en vervolgens melatonine in de hersenen aan. Serotonine en melatonine zijn de centrale hormonen bij slapen en slapeloosheid.

Tryptofaan dient om in de hersenen serotonine aan te maken. Op het moment dat de ogen worden gesloten wordt serotonine vervolgens omgezet naar melatonine. Ook hier is tryptofaan belangrijk aangezien dit de basisstoffen zijn van aanmaak van melatonine. Melatonine voorkomt te vroeg wakker worden en zorgt dat u kunt doorslapen tot u de voor u noodzakelijke nachtrust hebt gehad.

Een product dat Tryptofaan bevat is “Beste nachtrust”.Beste nachtrust”is een natuurlijk slaapmiddel dat u helpt snel in te slapen zonder dat u suf wordt. “Beste nachtrust” helpt u om ontspannen te worden waardoor u makkelijker in slaap valt, bevordert een natuurlijke slaap en helpt bij het doorslapen.

 

 

 

Samen met de andere ingrediënten (o.a. valeriaan, passiebloem en melisse) vormt “Beste nachtrust” het ideale natuurlijke middel voor een goede en gezonde nachtrust. Met “Beste nachtrust” zult u slapen als nooit te voren en ontspannen wakker worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *