Overleef stress – leer op een natuurlijke manier te relaxen!

Stress is een doordringende kracht in ons leven geworden. Vandaag de dag rennen veel mensen van de ene verplichting naar de andere met geen tijd om te ontspannen. Ze krijgen een overweldigd en gestrest gevoel. Een spartelende economie, financiële en carrière instabiliteit stimuleren ons om nog harder werken. Onze moderne inspanningen zijn zo constant dat velen van ons niet de hoofdpijn, strakke spieren, angst, hartkloppingen, moeite met slapen met onze dagelijkse stress associëren.

We hebben ook niet het besef dat stress een onderliggende factor is in vele chronische ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten en kanker.

Door stress neemt de effectiviteit het immuunsysteem af, vermindert het libido en vruchtbaarheid, en leidt tot gewichtstoename. Er wordt geschat dat 43 procent van alle volwassenen die problemen hebben met de gezondheid te maken hebben met stress en stress-gerelateerde kwalen.

Deze groep is goed voor 75 tot 90 procent van alle bezoeken aan artsen.
De term “stress” werd bedacht in 1936 door dr. Hans Selye, een Canadese endocrinoloog.

Hij definieerde stress als “niet-specifieke reactie van het lichaam op een vraag voor verandering.Met andere woorden, stress is geen externe kracht maar een lichamelijke reactie op externe stimuli. Het is de manier waarop we reageren op het verkeersdrukte, financiële problemen, deadlines op het werk  en andere stressvolle gebeurtenissen.
De hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol worden uitgescheiden uit de bijnieren tijdens een stressreactie. Het lichaam gaat in een katabole toestand vetten, koolhydraten en suikers afbreken om energie te leveren. De hartslag en de bloeddruk stijgen om de bloedstroom naar van de hersenen te verbeteren, zodat een besluit sneller gevormd kan worden.

 

Bloed wordt weggehaald bij de darmen waar het niet direct voor de spijsvertering nodig is.

Dit bloed gaat naar de grote spieren van de armen en benen voor meer kracht en grotere snelheid. Er ontstaan sneller stollingen om bloedverlies uit snijwonden of interne bloedingen te voorkomen.

Van cortisol die door de stress vrijkomt word is bekend dat het erg slecht is voor ons lichaam :

  • Het kan ons zenuwstelsel beschadigen
  • Het belemmert de geheugen functie
  • Leidt tot gewichtstoename en obesitas.

Hoewel we niet altijd kunnen voorkomen dat er dingen zijn in ons leven die voor stress zorgen, zijn er genoeg goede voedingsbronnen en supplementen die tegen stress kunnen werken.

Wij van afvallen-gezondleven hebben hier enkele suggesties voor het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning op een natuurlijke manier:
Gebruik diepe ademhalingstechnieken, meditatie, yoga en zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt.
Diep ademhalen verhoogt het zuurstofgehalte in het lichaam en geeft een natuurlijke kalmerend effect. Naast het bevorderen van rust en innerlijke vrede, vertraagt meditatie de hartslag en de ademhaling, normaliseert de bloeddruk, verbetert de verspreiding van zuurstof in het lichaam, verlaagt het cortisol niveau, verbetert het immuunsysteem, en vertraagt het verouderingsproces.

Met de huidige drukke levensstijl is slaaptekort uitgegroeid tot een gemeenschappelijke zorg.

Als we moe zijn, voelen we ons gespannen, prikkelbaar, en reageren we op stress.

Ter verbetering van het vermogen om met stress om te gaan,is slapen een prioriteit. Wijd 7 tot 9 uur per nacht aan slaap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *