De gezonde werking van meditatie

We hebben in de vorige items de lichamelijke factoren behandelt die directe gevolgen kunnen hebben op onze algehele gezondheid. Maar er is meer dan alleen lichaam, er is ook nog de geest. Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling staan met elkaar in verbinding. In dit item gaan we mediteren behandelen. Wat is meditatie,  welke meditatieoefeningen zijn er en wat doet meditatie met je?

Wat is meditatie?
Meditatie is afgeleid van het Latijnse woord “meditatio”, dat weer komt van het werkwoord “meditari” dat overdenken en nadenken betekent.
Meditatie is een training van je geest. Je geeft je geest de ruimte om te overpeinzen over fundamentele vragen of problemen over jezelf en je connectie daarmee met de omgeving.

Welke meditatieoefeningen zijn?
Veel stromingen van religie gebruiken een vorm van meditatieoefeningen. De diversiteit aan meditatieoefeningen is groot. Er bestaan ruwweg drie soorten vormen van mediteren:
Vipassanamediatie
Contemplatie
Concentratie-meditatie

Met vipassanamediatie train je de geest om zich bewust te maken van elke wijzigingen die je in je lichaam en bewustzijn plaatsvinden. Je bent je bewust van allerlei emoties en de gedachten. Je zult ze daarom beter kunnen plaatsen en hierdoor kun je emoties ook beter van je afzetten. Je rechterhersenhelft en linkerhersenhelften zullen beter samen kunnen werken. De rechterhersenhelften werken systematisch, de linkerhersenhelften werken empatisch. Ratio en emotie staan hierdoor metlkaar in balans.

Contemplatie betekend beraad, overpeinzing en bespiegeling. In het Christendom is contemplatie de overdenking van een Bijbeltekst over Jezus Christus met een gebeurtenis of eigen probleem uit het leven vergeleken kan worden. De Bijbel is hiermee een leidraad voor het leven van toegewijde Christenen.

De aandacht tijdens de meditatie te concentreren op een object,gedachte, beeld of geluid heet concentratie-meditatie. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je aandacht op één externe impuls kunt focussen zonder daarbij afgeleid te worden van andere impulsen. Hierna kun je de aandacht meer focussen op de bron, en dat is je eigen “ik”, de intra communicatie.

Wat doet meditatie met je?
Door alles een plek te geven maak je je los van emotionele worstelingen die veel energie van je kunnen vergen. Je maakt je geest leeg tot het moment dat je nergens meer (aan hoeft) te denken. Hierdoor kom je in harmonie waardoor je effectiever en helderder kunt nadenken. De wisselwerking van ratio en emotie komt hierdoor in balans, waardoor je een hoger niveau van bewustzijn bereikt. Doordat stress weg kan lopen hoeft het lichaam geestelijke spanningen niet op te vangen. Je lichaam en geest zijn hierdoor in balans, waardoor energie optimaler kan vloeien. Het verhoogt de weerstand en stimuleert het immuunsysteem.
Een persoon die aan meditatie doet heeft meer ondernemingszin zodat sporten en afvallen overdag minder moeite kosten.  ‘S avonds kan er weer rustig geslapen worden door de effectievere inpanningen die overdag worden gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *