Hoogwaardige eiwitten cruciaal bij afvallen

Hoogwaardige-eiwitten-afvallenIedere cel in je lichaam bestaat deels uit eiwitten, hierdoor hebben ze een erg grote invloed op je lichaam. Ze zijn dus ook cruciaal bij het afvallen! In dit artikel lees je precies hoe dit in elkaar steekt en wat je kunt doen om plezierig af te vallen.

Eiwitten zijn lange ketens aan elkaar geschakelde aminozuren. Er zijn veel soorten aminozuren, maar er worden slechts 20 gebruikt om eiwitten te vormen. Van deze 20 soorten vormt je lichaam er twaalf zelf.

De overige aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd; deze moet je via je voeding binnenkrijgen. Om eiwitten te vormen zijn de volgende aminozuren nodig:

  • Isoleucine
  • Leucine
  • Lysine
  • Methionine
  • Phenylalanine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine

Wat zijn hoogwaardige eiwitten?
Van de 20 aminozuren die je lichaam nodig heeft voor de eiwitsynthese, heb je niet allemaal dezelfde hoeveelheid nodig. Hoogwaardige eiwitten bevatten precies de juiste verhouding aminozuren voor je lichaam. Deze zijn dan ook het beste om te consumeren.

Je vindt ze vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Andere eiwitbronnen zijn o.a. peulvruchten en groente, maar deze bevatten ze in mindere mate waardoor het lastiger is om alle aminozuren binnen te krijgen.

Mochten de aminozuren niet in de optimale verhouding aanwezig zijn in je voeding, dan is je lichaam in staat om dit te verbeteren door ze af te breken en opnieuw op te bouwen. Als je te vaak en te lang een verkeerde verhouding aminozuren binnenkrijgt, bestaat er de mogelijkheid dat je lichaam sneller slijt en je zo het verouderingsproces versnelt.

Hoe hoogwaardige eiwitten je helpen om af te vallen
Genoeg eiwitten binnenkrijgen is niet alleen gezond, maar je zou hierdoor ook veilig afvallen en een vol, verzadigd gevoel krijgen volgens een publicatie uit 2008 in het ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Dit verzadigde gevoel zorgt er vervolgens weer voor dat je geen onnodige snacks naar binnen zult werken. Het eten van voldoende eiwitten is dus cruciaal bij het afvallen. Het kan vreetbuien remmen of zelfs helemaal voorkomen. Vandaar dat het eiwit dieet erg populair onder mensen die vaker honger hebben.

Om genoeg hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen en gemakkelijker af te vallen, kun je het beste al het bewerkte voedsel vermijden. Filet American of een kroket zijn bewerkt en vallen daarom onder eiwitten van lage kwaliteit.

Voor vegetariërs: eet zoveel mogelijk verschillende peulvruchten, noten en groente om een zo breed mogelijk scala aan aminozuren binnen te krijgen.

Voor niet-vegetariërs: eet dagelijks minimaal één portie vlees, vis, twee eieren, Griekse yoghurt of bonen.

Eet naast eiwitten voldoende groente om een hongergevoel verder te onderdrukken.

EXTRA hulp: er bestaan hoogwaardige eiwitshakes die je helpen om op een eenvoudige manier
extra eiwitten/aminozuren binnen te krijgen. Fitslim eiwitshakes zijn daar een voorbeeld van! 1 of 2 shakes per dag en je krijgt al een flinke hoeveelheid extra eiwitten binnen.

fs_468-60

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *