Spieren opbouwen met eiwitten

Spieren opbouwen met eiwittenZo aan het begin van het nieuwe jaar stromen de sportscholen vol met nieuwe leden en leden die het fitnessen toch weer gaan oppakken. Gezonder eten/leven, afvallen en meer sporten zijn de meest voorkomende goede voornemens. Naast het feit dat het momenteel drukkers is in de sportscholen door de goede voornemens, is het fitnessen onder jongeren ook steeds populairder. Vooral de mannen, maar ook de vrouwen willen graag meer spieren opbouwen voor een strakker, fitter lichaam.

De fout die velen echter maken is direct volop spieren trainen zonder dat daarbij wordt nagedacht over spieren opbouwen van binnenuit en het herstel van de spieren. Eiwitten spelen hier o.a. een zeer belangrijke rol in. Het is daarom verstandig om wanneer je fanatiek gaat trainen, ook je voedingsschema eens te bekijken en daarbij vooral de eiwitinname.

Waarom zijn eiwitten van belang voor de spieren?mb_120x600
Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Eiwitten zijn onder andere nodig om spierweefsel aan te maken, dus om extra spierweefsel te creëren. Daarnaast zijn eiwitten ook van belang voor het herstel van de spieren. Tijdens het trainen van de spieren of het uitvoeren van een andere sport worden de spieren belast en ontstaan er scheurtjes in. Eiwitten zijn nodig om deze scheurtjes weer te herstellen.

Eiwit uit voedsel
Eiwitten worden door het lichaam zelf niet aangemaakt. Alle benodigde eiwitten voor het lichaam en de spieren moeten dus uit je voeding komen. Eiwitten kunnen uit plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen gehaald worden. Wat betreft het spieren opbouwen en spieren herstellen kun je het beste dierlijke eiwitten gebruiken.

Wanneer eiwitten eten?
Over het algemeen is een voedingspatroon met meer eiwitten, minder koolhydraten en minder (slechte) vetten gezonder. Veel mensen hebben een voedingspatroon waarin teveel koolhydraten en slechte vetten voorkomen, wat niet goed is voor de gezondheid en ook zeker niet voor het gewicht.

Voor mensen die regelmatig sporten is het zeker verstandig om een voedingspatroon aan te houden met meer eiwitten, minder koolhydraten en minder ongezonde vetten.

Wanneer je fanatiek je spieren aan het trainen bent dan heb je baat bij extra eiwitten. Deze kun je het beste innemen na het trainen omdat je dan je spieren helpt herstellen. Neem je extra dosis eiwitten zo snel mogelijk na de training in, zo herstellen je spieren het beste.

Meer eiwitten eten in de praktijk
Wanneer je je spieren aan het trainen bent en meer spieren opbouwen wilt kun je dit dus op 2 manieren bevorderen:
1. Meer eiwitten in je voedingspatroon
2. Een extra dosis eiwitten na de training

Maar hoe pas je dit in de praktijk toe? Hoeveel eiwitten moet je gebruiken en welke voedingsmiddelen moet je nemen?

1. Meer eiwitten in je voedingspatroon
Meer eiwitten in je voedingspatroon kun je bereiken door als beleg voornamelijk dierlijke producten te kiezen dus: vlees, kaas en ei. Eet ook iets meer zuivel tussendoor zoals kwark. Als lunch kun je ook eens een keer een salade maken met bijvoorbeeld kip in plaats van 2 sneetjes brood. Een boerenomelet is ook een heerlijk idee voor de lunch. Eet bij de avondmaaltijd ook iets meer vlees en groente en beperk de inname van koolhydraten zoals aardappelen, rijst en pasta. Als tussendoortje of snack kun je naast een bakje kwark bijvoorbeeld ook een gekookt ei nemen of een vleesrolletje, bijvoorbeeld: ham+augurk, rookvlees+ei, ham+asperge, kip_roomkaas light etc.

→ Laat in ieder geval zoveel mogelijk de zoete producten (op 2 stuks fruit per dag na) staan!

2. Een extra dosis eiwitten na de training
Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken kun je na de training het beste een eiwitshake nemen. Deze is zo klaargemaakt en voorziet je van de juiste hoeveelheid hoogwaardige eiwitten die het spierherstel optimaal ondersteunen.

Onze tip: Fitslim eiwitshakes, geschikt voor afvallen maar ook zeker als hersteldrank voor na de training!

fs_468-60

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *