Hoe gezond is soja?

SojaEet u wel eens producten van soja? Soja wordt steeds vaker gebruikt als onder andere vleesvervanger. Maar hoe gezond is Soja nu eigenlijk? Zouden we allemaal vaker soja moeten eten? Of is het toch niet zo’n volwaardige vervanger van bijvoorbeeld vlees?

Producten van soja
Soja producten worden gemaakt van de sojaboon, een peulvrucht. Soja bestaat voornamelijk uit eiwitten en goede vetten. Soja wordt natuurlijk regelmatig gebruikt als vleesvervanger in de vorm van bijvoorbeeld tempe en tofu. Naast vleesvervangers wordt soja ook veel gebruikt worden om melkproducten en boter van de maken en kan het in veel meer andere producten verwerkt worden.

Gezondheidsvoordelen van soja
Soja zou mogelijk het slechte cholesterolgehalte in het lichaam kunnen verlagen wanneer het regelmatig geconsumeerd wordt. Diverse onderzoeken hebben al uitgewezen dat soja inderdaad een positief effect heeft op het cholesterolgehalte.

Soja zou ook het risico op bepaalde vormen van kanker kunnen verlagen. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er nog niet echt maar wel wordt gezien dat in gebieden waar mensen veel soja gebruiken bepaalde vormen van kanker minder vaak voorkomen. Soja hoeft daar echter niet de reden van te zijn.

Negatief voor de gezondheid?
Naast positieve zaken worden er ook regelmatig negatieve dingen over soja genoemd. Zo zou het de werking van de schildklier kunnen belemmeren en borstkanker kunnen verergeren. Daarnaast wordt ook wel eens geroepen dat soja de productie van spermacellen zou afremmen. Voor al deze genoemde negatieve beweringen is geen bewijs gevonden.

Conclusie
Bent u vegetariër? Dan kunt u soja prima gebruiker als vleesvervanger. Ook als u geen vegetariër bent en soja producten wilt gebruiken is dit geen probleem. Mogelijk geeft het eten van soja enkele positieve gezondheidseffecten. Negatieve effecten zijn in ieder geval (nog) niet bewezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *