Noten en pinda’s gezond?

raw_mixed_nuts_no_peanutsNoten en pinda’s je eet ze misschien wel eens bij een lekker wijntje of gebruikt ze misschien als gezonde vervanger voor chips. Ook zijn noten en pinda’s goed in veel verschillende gerechten te verwerken. Maar hoe gezond zijn noten en pinda’s nu eigenlijk? We hebben de belangrijkste eigenschappen van noten en pinda’s op een rijtje gezet zodat u snel kunt zien hoe gezond noten en pinda’s daadwerkelijk zijn.

 

Calorieën

Noten en pinda’s bevatten relatief veel calorieën. Dus bent u aan de lijn is het eten van veel noten en pinda’s niet zo verstandig. Een handje noten of pinda’s bevat gemiddeld 160 calorieën. Terwijl een handje chips of Japanse mix slechts 40-60 calorieën bevatten. Ook een toastje met mager beleg scoort een stuk beter wat calorieën betreft.

Vetten en voedingsstoffen

Noten bevatten veel vet, dit is ook de reden dat ze zo calorierijk zijn. De meeste noten bevatten voornamelijk onverzadigd vet, dit is gezond vet. Vooral hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten de grootste hoeveelheid gezond vet. Pinda’s bevatten weer meer verzadigd vet, dit is slecht vet. Gezonde vetten kunnen bescherming bieden tegen onder andere hart- en vaatziekten en hebben dus een positieve invloed op het lichaam. Noten en pinda’s bevatten ook veel ijzer en vitamine B en E.

Vervangers

Noten kunnen goed gebruikt worden als vleesvervangers omdat ze ook de belangrijkste voedingsstoffen bevatten die vlees ook bevat. Het is niet verstandig om noten iedere dag als vleesvervanging te gebruiken omdat noten relatief veel calorieën leveren. Als je noten gebruikt als vleesvervanger heb je ongeveer 30-40 gram per persoon nodig.

Zout

Je kunt noten kopen met of zonder zout. Ongezouten noten zijn de beste keuze. Eet je veel gezouten noten dan kun je teveel zout binnen krijgen, wat onder andere slecht is voor de bloeddruk. Dagelijks krijgen we al teveel zout binnen. Kies dus voor ongezouten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *