Is een powernap gezond?

Powernap-gezond-200x200Een powernap, ook wel ‘hazenslaapje’ genoemd, betekent gedurende een korte tijd slapen om zo de energie weer een boost te geven. Sommigen doen het in de middagpauze van het werk, anderen doen het na het eten op zich op te laden voor het sporten of voor het uitgaan.

De een vindt het heerlijk, de ander vindt het maar niets. Maar wat is er nu eigenlijk bekend over een powernap? Is het gezond, werkt het? Antwoorden op deze vragen leest u in onderstaand artikel.

Powernap gezond?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een zogenaamde powernap wel degelijk goed is. Vooral wanneer een powernap tussen het werk door wordt gedaan zou dit de arbeidsproductiviteit daarna flink kunnen verhogen.

Powernap gezond? – Hoelang?
Een powernap kan dus gunstig zijn wanneer je beter wilt presteren tijdens het werk. Maar hoelang moet zo’n powernap dan duren voordat het effect heeft? Een powernap van ongeveer 20 minuten zou effectief zijn. De eerste 10-15 minuten ná een powernap zul je nog enigszins slaperig kunnen zijn maar daarna neemt de productiviteit flink toe.

Powernap gezond? – Redenen
Een verhoogde productiviteit is natuurlijk altijd goed maar een andere reden van het nemen van een powernap kan zijn dat het mogelijk is langere dagen te maken. Zonder powernap zijn de meeste mensen na een dag van 8 uur al vermoeid. Met een powernap tussendoor zouden mensen gemakkelijk 10 uur door kunnen gaan. Dit zou betekenen dat we een dag minder in de week zouden kunnen werken.

Ook veel mensen in warme landen nemen ‘s middags een powernap. Voor hen is dit van belang voor het behoud van een goede gezondheid én voor het behoud van een goede productiviteit gedurende de dag.

Powernap gezond? – Voordelen
Naast het verhogen van de arbeidsproductiviteit heeft een powernap ook veel voordelen voor de gezondheid. Ook zul je beter kunnen presteren doordat de alertheid, creativiteit en de werking van het geheugen aanzienlijk wordt verbeterd door een dagelijkse powernap.

Powernap gezond? – Uitvoeren!
Wanneer je thuis werkt, eigen baas bent of tijdens de middagpauze naar huis gaat is het natuurlijk best te doen om dagelijks een powernap in te lassen, mits je daar tijd voor hebt. Werk je voor een baas en neem je pauze op kantoor dan is het iets lastiger. In landen als China en Amerika wordt een powernap bij diverse bedrijven gestimuleerd. Wie weet dat het in Nederland binnenkort ook wel mogelijk is!

Wat vindt u? Een goed idee, zou u een powernap op uw werk doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *