2 ongewone afslanktips

Ongewone-afslanktipsAfvallen doe je door te sporten en gezond te eten, dat spreken we niet tegen, maar er zijn nog enkele andere factoren die mensen vaak over het hoofd zien wanneer ze denken aan afvallen. We bespreken even twee ondergewaardeerde afslank tips die je zeker niet mag onderschatten.

Slaaptekort en overgewicht
We leiden drukke levens, hebben weinig tijd en staan vaak onder stress. Slaaptekort is een groot probleem in onze samenleving, maar de schade die deze aandoening aanricht, is grotendeels onzichtbaar. Slecht slapen is geen excuus om de volgende dag niet te gaan werken. Het leven gaat gewoon door in de ochtend, ook wanneer je nauwelijks hebt geslapen.

In de Verenigde Staten slaapt maar liefst veertig procent van de mensen minder dan zes uur per nacht, terwijl algemeen acht uur slaap per nacht wordt aangeraden. Maar vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn niet de enige gevolgen van slaaptekort. Een slechte nachtrust kan ook leiden tot overgewicht, en dat is iets dat veel mensen vergeten.  Onderzoek heeft aangetoond dat gewicht verliezen erg moeilijk is wanneer je minder dan zeven uur per nacht slaapt. Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen, dan is op tijd naar bed gaan net zo belangrijk als sporten en gezond eten.

Waarom een gezonde nachtrust je helpt afvallen
Er zijn verschillende redenen waarom een goede nachtrust je helpt bij het verliezen van gewicht. Enkelen daarvan spreken voor zich: zo heb je bijvoorbeeld veel minder zin in een late night snack wanneer je op tijd gaat slapen.  Verleidingen zoals ‘s nachts snoepen weerstaan is enorm belangrijk wanneer je wilt afvallen, want de suikerrijke calorieën in dat soort snacks, moet je absoluut vermijden.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat mensen met een slaaptekort minder snel calorieën verbranden. Ook wanneer je niet sport, verbrandt je lichaam namelijk calorieën, maar wanneer je aan slaaptekort lijdt, gaat dat proces veel minder efficiënt.

Het verschil wordt nog groter wanneer je kijkt naar de verbrandingsniveaus vlak na een maaltijd: daar verbranden mensen met een goede nachtrust tot 20 procent meer calorieën. Boodschappen doen op een lege maag is één van de slechtste beslissingen die je kan nemen wanneer je wilt afvallen, dat weet iedereen. Je kiest automatisch voor producten die ongezonder, vetter en zoeter zijn dan anders. Hetzelfde geldt voor slaaptekort. Een studie toonde aan dat mensen die te weinig slapen gemiddeld 1300 calorieën meer in hun winkelmandje hebben liggen.

Drink water
Wanneer mensen denken aan een gezond dieet, zal niemand vergeten dat er vitaminen, eiwitten en mineralen in thuishoren, maar eigenlijk hoort water helemaal bovenaan dat lijstje te staan, want water is de allerbelangrijkste stof in het menselijk lichaam. Voldoende water drinken is ontzettend belangrijk om gezond te leven, zeker wanneer je 10 kilo wilt afvallen.

Water en vetverbranding
Vet verbranden is een biochemisch proces dat niet alleen vet, maar ook water verbruikt. Wanneer er niet voldoende water is in het lichaam, kan de vetverbranding dus helemaal niet doorgaan. Er is dus een zuiver chemische reden om veel water te drinken. Bovendien komen er bij dit proces heel wat schadelijke afvalstoffen vrij. Dat is een noodzakelijk gevolg van vet verbranden, maar je kan er wel voor zorgen dat de toxines die op deze manier geproduceerd worden veilig afgevoerd worden. Je lichaam heeft voldoende water nodig om de schadelijke stoffen op een efficiënte manier weg te spoelen.

Dehydratie, een gevaarlijke conditie.
Drink je niet voldoende water, dan kan dat leiden tot dehydratie, een conditie die zich laat kenmerken door prikkelbaarheid en vermoeidheid, maar het zorgt er ook voor dat je spieren minder zuurstof krijgen. Wanneer je veel wilt sporten om af te vallen, is het erg belangrijk dat je spieren voldoende zuurstof krijgen zodat ze goed kunnen werken. Als je te weinig water drinkt, zullen je spieren dus minder goed kunnen presteren, waardoor je minder lang kan sporten en dus minder snel afvalt.

Water bij de maaltijd
Water helpt nog het meeste met afvallen wanneer je een aantal glazen tijdens het eten drinkt. Onderzoek heeft aangetoond dat water drinken bij de maaltijd je sneller het gevoel geeft dat je genoeg gegeten hebt. Mensen die drie glazen water bij het eten dronken, hadden sneller een verzadigd gevoel en namen dus minder grote porties. Afvallen is niet altijd een kwestie van minder eten, maar het helpt wel wanneer je zonder moeite minder grote porties kan nemen.

Hoeveel water moet je drinken?
Je hebt misschien al gehoord dat je minstens 2 liter water per dag moet drinken, maar eigenlijk hangt de exacte hoeveelheid af van je gewicht, lengte, je eetgewoonten en je sportschema. Sport je bijvoorbeeld erg veel, dan verlies je wellicht heel wat vocht door te zweten (en kun je misschien zelfs een sportdrank nemen). Daarvoor moet je compenseren door wat meer water te drinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *