Wandelen is gezond!

Wandelen-is-gezondVoor de mensen die niet van sporten houden is er goed nieuws: wandelen is gezond! Veel mensen zouden meer moeten bewegen. Vaak speelt hierbij de gedachte aan zwoegen in de sportschool, wat vaak voor demotivatie zorgt. Vergeten wordt wel eens hoe gezond wandelen eigenlijk is.

Wandelen is ook beweging en is door de meeste mensen beter vol te houden dan andere sporten. Bovendien is wandelen goedkoop en kun je het altijd en overal doen. Heel veel redenen dus om te gaan wandelen!

Wandelen is gezond – voordelen
Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat veel wandelen gezonder is dan kort en intensief sporten. Dat wandelen gezond is weet u nu, maar waarom is wandelen eigenlijk zo gezond?

Humeur
Wandelen is goed voor het humeur! Door regelmatig te wandelen nemen stress en depressieve gevoelens aanzienlijk af, wat gunstig is voor het humeur! Bovendien helpt wandelen een goede nachtrust te bevorderen, wat ook een positieve invloed heeft op het humeur.

Gewicht en conditie
Natuurlijk heeft wandelen, net als iedere vorm van beweging een positief effect op het gewicht. Met een half uur per dag flink doorwandelen kun je ruim 100 calorieën extra verbranden! Ook wordt, voornamelijk met stevig doorwandelen de conditie flink verbeterd.

Hart- en bloedvaten
Wandelen is ook goed voor hart- en bloedvaten. Wandelen verlaagd namelijk het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk.

Spieren en botten
Wandelen is gunstig voor spieren, botten én het kraakbeen. Dit is vooral voor ouderen erg gunstig. Naarmate de leeftijd toeneemt worden de botter en spieren slechter. Door veelvuldig te blijven wandelen wordt dit proces tegen gegaan.

Wandelen is gezond – advies
Dagelijks tenminste een half uur wandelen kan de gezondheid zeer positief beïnvloeden. Wanneer u een beginnend wandelaar bent is het erg belangrijk, zoals bij iedere vorm van beweging, om rustig op te bouwen. Bouw ten eerste de tijd van beweging rustig op, bijvoorbeeld in het volgende schema: 10-20-30-40-50-60 minuten. Bouw daarnaast de snelheid op van rustig wandelen naar uiteindelijk flink doorwandelen.

Het is belangrijk om de duur en intensiteit van het wandelen rustig op te bouwen om zo blessures en spierpijn te voorkomen.

Wandelen is gezond – conclusie
Wandelen is dus erg gezond. Doordat er vele voordelen aan zitten is het voor iedereen goed om te doen. Tevens is het voor (bijna) iedereen mogelijk om te wandelen omdat het bijna overal en altijd te doen is en niets kost! Dus zou u iets meer moeten bewegen en houdt u niet van de sportschool? Wacht dan niet langer, ga naar buiten en maak een wandeling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *