Sportvoeding en sportsupplementen

Veel sporters gebruiken sportvoeding of voedingssupplementen om snel resultaat van de training te zien en beter te presteren. Je hebt hierdoor meer energie om te sporten. Er zijn verschillende poeders, drankjes, shakes, tabletten en capsules op de markt.

Sportvoeding
Wanneer je regelmatig sport en veel spieren op wilt bouwen is het belangrijk voldoende koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten binnen te krijgen. Koolhydraten en gezonde vetten zorgen voor voldoende brandstof om voldoende energie tijdens de training te hebben. Gezonde vetten en eiwitten zorgen voor bouwstof om meer spierkracht op te bouwen. Voeding die voldoende vitaminen, mineralen en water bevatten zijn belangrijk om je lichaam gezond en sterk te houden.

Voeding vóór het sporten
Je kunt vlak voor het sporten beter niets eten. Ga bijvoorbeeld eerst sporten en dan ontbijten. Maar sla het ontbijt nooit over, dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Vind je het niet prettig om op een lege maag te sporten? Dan kun je er voor kiezen na het eten 1 tot 2 uur te wachten voor je gaat sporten. Goede voeding vóór het sporten is bijvoorbeeld een omelet met vlees vis of groente. Ook kun je een salade met avocado, komkommer, tomaat, paprika, radijs of gestoomde groende met kipfilet of zalm nemen. Gezonde vetten zoals visolie, kokosolie en avocado zijn heel gezond.

Voeding tijdens het sporten
Tijdens het sporten is het vooral belangrijk je vochtbalans op peil te houden. Neem regelmatig een slokje water en wacht niet tot je echt dorst hebt. Te veel water in een keer kan je een onaangenaam gevoel geven. Tijdens een lange training kun je een banaan of koolhydraatrijke sportreep nemen voor extra energie.

Voeding na het sporten
Na het sporten heeft je lichaam behoefte aan extra eiwitten. Dit kun je aanvullen met eiwitrijke smoothies of shakes. Of eet een omelet met groente en avocado.

Voedingssupplementen
Gebruik voedingssupplementen alleen als aanvulling op je normale gezonde voeding, niet als vervanging. Ze bevatten vaak extra vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zitten vaak in een andere vorm in de supplementen dan dat je ze in de natuur zult aantreffen. Hierdoor worden ze sneller in je lichaam opgenomen. Ieder supplement heeft zijn eigen effect:

  • Proteïne en eiwitten zorgen voor een snellere opbouw van spiermassa.
  • Creatine helpt je spieren sneller herstellen na krachttrainingen. Hierdoor kun je sneller aan de volgende training beginnen.
  • Koolhydraten geven meer energie.
  • Cafeïne stimuleert je langer door te gaan en meer te presteren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *