Voeding en sport – tips en advies

Voeding-en-SportVoeding en sport, beide erg belangrijk voor een fit, gezond en slank lichaam. Maar wist u dat het bij (veel) sporten ook erg belangrijk is de juiste voeding te gebruiken? Dit kan belangrijk zijn of worden wanneer u al veel sport, of misschien wel gaat doen wanneer u heeft besloten af te willen vallen, en om dat te bereiken flink gaat sporten.

Vooral wanneer u flink wilt gaan sporten en relatief weinig eet i.v.m. de wens om af te vallen, kan het nog wel eens flink oppassen zijn. Levert u een té grote inspanning zonder daarbij de juiste én voldoende voeding te gebruiken wordt u flauw en slap en kunt u zelfs letterlijk in elkaar zakken. Dat wilt u natuurlijk voorkomen, wij geven u tips en adviezen over de juiste voeding bij sport.

Voeding en sport – voedingsstoffen
We hebben bepaalde hoeveelheden van alle voedingsstoffen nodig op een dag. Wanneer er een grote sportieve prestatie geleverd wordt zal er van bepaalde voedingsstoffen meer nodig zijn. Zo is het van belang vóór het sporten voldoende koolhydraten voor energie te gebruiken en ná het sporten voldoende eiwitten te gebruiken om de spieren te kunnen herstellen.

Naast voeding is een aanvulling van de vochtvoorraad ook erg belangrijk voor, tijdens en na het sporten.

Voeding en sport – waarom zo belangrijk?
Een goede voeding is bij sport erg belangrijk. Ten eerste een goede prestatie te kunnen leveren en ten tweede om uw lichaam niet uit te putten of schade aan het lichaam aan te brengen.

Voeding en sport – tips en advies
Gaat u langer dan een half tot een heel uur flink sporten? Dan is het raadzaam de volgende tips en adviezen opvolgen wat betreft voeding en sport.

1. Eet niet vlak voor het sporten – uiterlijk 1 – 1,5 uur van tevoren.
2. Eet voor het sporten een kleine maaltijd.
3. Eet voor het sporten voornamelijk koolhydraten, eventueel met wat eiwitten.
4. Eet voor het sporten weinig vetten.
5. Drink voor en na het sporten voldoende om de vochtbalans te herstellen.
6. Drink tijdens het sporten ook, maar niet teveel en niet teveel tegelijk.
7. Eet na het sporten een goede maaltijd met eiwitten en koolhydraten.

Wanneer u slechts een half uurtje per keer sport of niet zoveel inspanning levert, bijvoorbeeld een uur wandelen. Hoeft u er alleen om te denken om:

  • Voldoende te drinken
  • Niet vlak voor de lichaamsbeweging eten
  • Niet met ‘honger’ gaan bewegen
  • Na het bewegen iets kleins eten met koolhydraten en eiwitten

Klik op deze link voor meer informatie over voeding en sport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *