Haaruitval bij vrouwen – voeding tips

Haaruitval-bij-vrouwenNaarmate de leeftijd toeneemt wordt het haar meestal dunner en slapper. Hoewel het kaler worden van een man een bekender verschijnsel is, komt haaruitval bij vrouwen ook regelmatig voor. Haaruitval komt niet alleen op oudere leeftijd voor, het kan ten gevolge van verschillende oorzaken ook op jongere leeftijd voorkomen. Bij vrouwen ligt overmatig haarverlies erg gevoelig. Een mooie volle bos met haar staat voor vrouwelijkheid. Haaruitval of kaalheid neemt een stukje van die vrouwelijkheid weg. Gelukkig is haaruitval bij vrouwen meestal goed op te lossen of te behandelen. In onderstaand artikel leest u meer over haaruitval bij vrouwen.

U wilt toch ook mooi en glanzend haar
Haaruitval bij vrouwen – oorzaken
Haaruitval bij vrouwen kan veel verschillende oorzaken hebben en komt vaak plotseling opzetten. Ziekte, het gebruik van medicatie en zaken die de hormoonhuishouding uit balans brengen veroorzaken in de meeste gevallen haaruitval bij vrouwen.

Hormonen uit balans
Vrouwelijke hormonen kunnen o.a. uit balans raken tijdens de overgang of bijvoorbeeld na het stoppen met de anticonceptiepil. Tegenwoordig zitten er ook veel hormonen in vlees, wat ook voor een negatieve balans kan zorgen bij vrouwen.

Ziekte en medicatie
Bij diverse ziektes en aandoeningen kan haaruitval een verschijnsel zijn. Zo hebben vrouwen met diabetes vaak last van haaruitval en ook vrouwen met een schildklierafwijking hebben vaak last van haaruitval.

Bepaalde medicatie als bloeddruk verlagende medicijnen, cholesterol verlagende medicijnen en antidepressiva kunnen haaruitval als bijwerkingen geven.

IJzertekort
Een ijzertekort is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen. Een ijzertekort kan bij de huisarts worden vastgesteld na een bloedonderzoek.

Overige oorzaken
Stress en roken kunnen ook haaruitval bij vrouwen veroorzaken. Tijdens de zwangerschap wordt het haar dikker maar na de bevalling wordt het haar juist weer dunner, na de bevalling kan dus ook tijdelijk haaruitval optreden.

Ongezond afvallen
Ook ongezond afvallen kan haaruitval veroorzaken. De zogenaamde crash diëten waarbij tekort energie en tekort voedingsstoffen binnenkomen veroorzaken regelmatig haaruitval.

Haaruitval bij vrouwen stoppen
Er zijn gelukkig veel dingen die u kunt doen om haaruitval te stoppen. In eerste instantie is het van belang dat u achterhaalt wat de oorzaak is. Is de oorzaak bekend dan kunt u daar meestal iets tegen doen!

Naast het ‘aanpakken’ van de oorzaak van haaruitval kunt u een middel gebruiken dat uw haargroei weer stimuleert. Er bestaan verschillende middelen die de haargroei kunnen bevorderen u kunt bijvoorbeeld denken aan shampoos en tabletten kuren.

Haaruitval bij vrouwen stoppen – voeding tips
Wat betreft uw voeding kunt u ook een en ander doen om uw haargroei te bevorderen en daarmee haaruitval tegen te gaan. Een volwaardige en gevarieerde voeding die voldoende energie bevat is de eerste stap. De volgende stap is om ruim voldoende voedingsmiddelen te gebruiken die ijzerrijk, eiwitrijk en zwavelrijk zijn. Het haar heeft deze drie voedingsstoffen namelijk nodig om te kunnen groeien.

1. Dierlijke producten
Eet voldoende dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren.

2. Groente
Groenten zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn onmisbaar voor een mooie bos met gezond en stevig haar. Vooral spinazie, broccoli, sperziebonen, asperges, bladgroenten, koolsoorten, knoflook en ui.

3. Lever en noten
Noten zijn rijk aan eiwitten en lever is rijk aan ijzer en zwavel.

Naast deze drie specifieke voedingsstoffen zijn er nog veel meer vitamines erg belangrijk voor het haar. Zorg er daarom voor dat u gewoon gezond en gevarieerd en voldoende eet! Dan doet uw haar in ieder geval niets tekort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *