Voeding bij darmklachten – tips

Voedingsadvies-bij-darmklachtenVeel mensen hebben last van de darmen en kunnen hier dagelijks veel hinder van ondervinden. Een prikkelbare darm of spastische darm worden de meeste darmklachten ook wel genoemd.

Veelvoorkomende darmklachten zijn onder andere: buikpijn, winderigheid en diarree of verstopping. De precieze oorzaak van darmklachten is niet altijd duidelijk. Wat wel duidelijk is, is het feit dat een gezonde leefstijl en daarbij rekening houden met je eetpatroon darmklachten aanzienlijk kan verminderen.

Voeding bij darmklachten – leefstijl
Naast voeding hebben ook de hoeveelheid beweging, roken en stress en andere emoties invloed op de darmen. Wie rookt, weinig beweegt en veel stress heeft of veel te maken heeft met andere heftige emoties heeft eerder last van zijn of haar darmen.

Voeding bij darmklachten – voeding
Wat betreft de voeding zijn er een aantal zaken die de mate van darmklachten kunnen beïnvloeden. Zo hebben drinkvocht en voedingsvezels een grote invloed, maar ook prikkelende en gasvormende voedingsmiddelen. Ook speelt regelmaat in het eetpatroon een grote rol.

Voeding bij darmklachten – advies
Er is geen eenduidig advies voor mensen met darmklachten. Bij de ene persoon zal een bepaald voedingsmiddel goed te verdragen zijn terwijl dit bij een ander klachten op kan leveren.

Het eerste advies is daarom om producten waarvan je wel eens klachten hebt gehad niet helemaal te vermijden uit de voeding maar dit af en toe, in mindere mate, weer eens probeert. Het kan namelijk zo zijn dat naar verloop van tijd de darmen dit product wél weer kunnen verdragen.

Standaard adviezen bij darmklachten:
1. Beweeg dagelijks minimaal een half uur.
2. Houdt de ontlasting niet op en neem rustig de tijd op het toilet.
3. Rook niet.

Adviezen m.b.t. eten bij darmklachten
1. Kauw het eten goed en neem rustig de tijd om te eten.
2. Drink niet tijdens het eten.
3. Praat niet tijdens het kauwen en doorslikken.

Voedingsadviezen bij darmklachten:
1. Begin de dag ‘s ochtends met een glas water.
2. Neem ‘s ochtends een stevig ontbijt.
3. Eet 6 keer per dag.
4. Drink 2 liter per dag.
5. Gebruik veel voedingsvezels. Dit komt o.a. voor in groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten.
6. Eet gevarieerd.

Wat je niet moet doen bij darmklachten
1. Gasvormende voedingsmiddelen kun je beter vermijden wanneer je last hebt van darmklachten. Bij gasvormende voedingsmiddelen kun je o.a. denken aan:

  • Koolzuurhoudende dranken
  • Koolsoorten
  • Kauwgom
  • Prei, ui en knoflook

2. Producten met veel suiker kun je beter ook niet teveel gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frisdranken en vruchtensappen.

Heeft u vragen over bovenstaand artikel? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *