Omega vetzuren 3 en 6

Omega-vetzuren-3-en-6Omega vetten of omega vetzuren. U heeft het vast wel eens gehoord, maar wat zijn omega vetten eigenlijk? Waar komen ze in voor en zijn ze gezond of ongezond? In dit artikel besteden we aandacht aan omega vetzuren.

Wat zijn omega vetzuren?
Omega vetzuren behoren tot de categorie: onverzadigde vetzuren. Er bestaan onverzadigde en verzadigde vetten. De onverzadigde vetten zijn de ‘gezonde vetten’ en de verzadigde de ‘ongezonde vetten’. De omega vetzuren behoren dus tot de gezonde vetten! Omega 3 en 6 zijn de meeste bekende en meest gezonde omega vetzuren.

Onverzadigde vetzuren
Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor het lichaam. Omega 3 en 6 worden ook wel essentiële vetzuren genoemd omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken en deze dus via de voeding het lichaam binnen moeten komen. De verschillende soorten omega vetzuren vervullen ieder een eigen functie binnen het lichaam.

Waar zijn omega vetzuren goed voor?
Omega 3 en 6 zijn beide goed voor het lichaam en de gezondheid. Beide vervullen een andere functie in het lichaam.

Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd omdat deze vetzuren voornamelijk voorkomen in vis en ander zeevoedsel. De bekendste vormen van omega 3 vetzuren zijn EPA, ALA en DHA. Omega 3 staat voornamelijk bekend om het positieve effect dat omega 3 heeft op het hart en bloedvaten. Voldoende inname van omega 3 kan het risico op hart -en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.

Omega 3 vetzuren worden steeds vaker toegevoegd aan producten omdat veel mensen tekort vis en ander zeevoedsel eten. Ook is het mogelijk om voedingssupplementen met omega 3 te gebruiken.

Advies om via de voeding voldoende omega 3 binnen te krijgen: eet 2x per week vis, waarvan 1 keer vette vis. Hierbij wordt vis bedoeld die van nature vet is zoals makreel en geen vis die door het frituren vet geworden is.

Omega 6 vetzuren
Omega 6 vetzuren staan voornamelijk bekend om het gunstige effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Indirect hebben omega 6 vetzuren daardoor ook weer een positief effect op hart en bloedvaten. Omega 6 komt veel voor in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Ook komt omega 6 voor in margarines, halvarines en bak -en braadvet.

Advies om via de voeding voldoende omega 6 binnen te krijgen: smeer ieder broodproduct een mespunt halvarine en gebruik bij de bereiding van warm voedsel plantaardige oliën of vloeibaar bak -en braadvet.

Vetten gezond!
Vetten zijn dus niet per definitie ongezond, integendeel zelfs! Onverzadigde vetten zijn wel degelijk van belang voor een goede gezondheid en een goed functionerend lichaam.

468x60

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *