Hoe gezond is sushi?

Hoe-gezond-is-sushi-1Sushi wordt ook in het Westen steeds populairder. Sushi wordt gezien als erg gezond en wordt zowel als snack, lunch en avondmaaltijd gegeten.

Het aantal ‘All you can eat’ sushi restaurants neemt snel toe. Maar hoe gezond is sushi nu eigenlijk? In onderstaand artikel zullen we deze vraag uitgebreid beantwoorden.

Wat is sushi?
Sushi is een Japans gerecht en wordt daar voornamelijk gegeten als lunch en diner. Sushi is een rolletje met daarin o.a. een kleverige rijstsoort, groente en/of vis en meestal dunne velletjes zeewier eromheen, Nori genaamd. Sushi wordt niet gegeten met vlees erin. Er bestaan veel verschillende soorten en varianten sushi. Bij de sushi wordt meestal sojasaus, wasabi en gari geserveerd. De eerste twee om extra smaak aan de sushi te geven en de laatste om de smaak weer te neutraliseren tussen twee verschillende sushi rollen in.

Hoe gezond is sushi – calorieën
Er wordt regelmatig beweerd dat sushi caloriearm zou zijn en dus een zeer verantwoorde maaltijd zou zijn. Natuurlijk verschilt het per variant hoeveel calorieën sushi bevat maar over het algemeen is dit redelijk veel. Een sushi rol bevat ongeveer 350 calorieën. Gemiddeld neemt men 3 sushi rollen als lunch. Dat is dus al ruim 1000 calorieën voor een sushi lunch. Dit is vergelijkbaar met een groot Big Mac menu van de McDonald’s. Zo caloriearm is sushi dus niet.

Hoe gezond is sushi – voedingsstoffen
Sushi bestaat meestal uit vis, zeewier en groenten, wat op zich gezonde voedingsmiddelen zijn. Hieruit haalt u onder andere gezonde vetzuren, de omega 3 en 6 vetzuren en daarnaast ook anti-oxidanten. Goed voor de weerstand en hart- en bloedvaten. Toch is de aanwezige hoeveelheid van deze voedingsmiddelen in sushi dusdanig klein dat u toch echt meer van deze voedingsmiddelen zou moeten eten wanneer u de gezondheidsbevorderende effecten ervan wilt hebben.

Sushi bevat veel zout. In de rijst, sojasaus en vaak ook in de vis is veel extra zout verwerkt. Veel zout is weer niet goed voor de gezondheid. Bovendien bevat sushi redelijk veel koolhydraten. Zo bevat 1 sushi rol evenveel koolhydraten als ongeveer 3 à 4 sneetjes brood. Bij afvallen wordt meestal aangeraden juist minder koolhydraten te gebruiken. Dus wanneer u wilt afvallen dan past sushi niet goed in uw dieet.

Conclusie
Sushi is niet zo gezond. Zo nu en dan sushi eten is niet erg, de ingrediënten die in sushi verwerkt zijn zijn namelijk best gezond. Let er wel op hoeveel sushi u neemt omdat het aantal calorieën in sushi vrij hoog ligt. U hoeft sushi in ieder geval niet te eten omdat u denkt dat het enorm goed is voor uw gezondheid en gewicht..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *