Hoeveel calorieën heeft u per dag nodig?

Hoeveel-calorieen-per-dag-nodig-2De inname van het aantal calorieën is belangrijk om in de gaten te houden. Zowel wanneer u wil afvallen maar ook wanneer u op gewicht wil blijven of juist wilt aankomen. Het aantal calorieën dat u dagelijks inneemt moet in balans zijn met de hoeveelheid calorieën die u dagelijks verbrandt.

Het aantal calorieën dat iemand per dag nodig heeft hangt van veel verschillende factoren af en is daarom ook per persoon verschillend. In onderstaand artikel leest u meer over het aantal calorieën dat u per dag nodig heeft.

Hoeveel calorieën gemiddeld?
Als gemiddelde wordt er aangehouden dat een vrouw dagelijks 2000 en een man dagelijks 2500 calorieën nodig heeft. Toch blijkt vaak dat dit voor veel mensen teveel is. De meeste mensen verbranden minder calorieën op een dag dan deze gemiddelde aanbevolen hoeveelheid en zullen daarom ook voldoende hebben aan minder calorieën.

Factoren van invloed op de hoeveelheid calorieën
Zoals eerder vermeld zijn er veel verschillende factoren van invloed op het aantal calorieën dat iemand nodig heeft op een dag. De volgende factoren zijn altijd van invloed:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Lengte
  • Dagelijkse activiteiten (energieverbruik)

Naast deze standaard factoren zijn er ook nog uitzonderlijke factoren van invloed op de benodigde hoeveelheid calorieën op een dag. Zo heeft een zwangere vrouw bijvoorbeeld meer calorieën nodig op een dag en kan ziekte ook een factor zijn voor het verhogen van de caloriebehoefte.

Hoeveel calorieën tijdens het afvallen?
Hoeveel calorieën heeft u eigenlijk nodig als u wilt afvallen? Ook dit is per persoon verschillend. Wanneer u gewend bent dagelijks 3000 calorieën te gebruiken dan wordt het lastig om van de een op andere dag 1000 calorieën per dag te gaan gebruiken.

Vaak wordt wanneer iemand wil afvallen het volgende rekensommetje toegepast:
Gemiddelde huidige calorie inname – 500 calorieën. Dus eet u nu dagelijks 2000 calorieën en wilt u afvallen? Neem dan vanaf dat moment 500 calorieën minder op een dag.

Hoeveelheid calorieën per dag berekenen
Er bestaan veel verschillende methoden om exact te berekenen wat u per dag nodig heeft qua aantal calorieën. Een diëtist kan het beste voor u bepalen wat een goede calorie inname voor u is.

Een aantal tips die u zelf kunt toepassen:
1. Houdt altijd rekening met de hoeveelheid calorieën die u op een dag verbrandt. Sport u niet en doet u zittend werk? Dan heeft u echt niet zoveel calorieën nodig!
2. Wilt u afvallen? Begin dan eerst met een aantal (500) calorieën van uw huidige eetpatroon af te halen. Crashdiëten van slechts 500 calorieën per dag zijn voor niemand gezond en bovendien totaal niet effectief!
3. Kijk goed op verpakkingen naar het aantal calorieën. De termen: Light, 0% vet en Geen suiker toegevoegd betekenen lang niet altijd dat deze producten ook Calorie arm zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *