De 7 tips voor een koolhydraatarme levensstijl

Koolhydraatarme-levensstijlDit artikel is geschreven door gastschrijver Jasper Alblas. Klik hier om een kijkje te nemen op zijn website.

De grote boosdoeners die je moet weren in elk efficiënt afslankend dieet zijn koolhydraten. Koolhydraten vind je op zoveel plaatsen in het eetpatroon van de gemiddelde Europeaan dat het erg moeilijk is om ze zomaar te schrappen.

Als je koolhydraatarm wilt gaan eten, is het belangrijk dat je daar van tevoren even over nadenkt. Als je zomaar halsoverkop begint kan het erg moeilijk zijn om de koolhydraatarme levensstijl vol te houden.
In dit artikel geef ik je een aantal snelle tips die je kunnen helpen bij het ontwikkelen en behouden van gezonde eetgewoontes zonder veel koolhydraten.

Tip 1: Een goed begin is het halve werk
Wanneer je aan een koolhydraatarm dieet wilt beginnen, moet je jezelf goed voorbereiden. Informeer jezelf over hoe een koolhydraatarm dieet werkt en zorg dat je de basisprincipes goed begrijpt voordat je eraan begint. Er zijn verschillende soorten koolhydraatarme diëten en je moet ervoor zorgen dat je degene eruit kiest die het beste bij jou past.

Wil je gaan voor een gematigd low-carb dieet waarbij je op een comfortabele manier de hoeveelheid koolhydraten in je dieet naar beneden haalt, of kies je voor een heel streng dieet dat je helpt om spieren op te bouwen en tegelijk vet te verbranden? Pas wanneer je die vragen vol vertrouwen kan beantwoorden, ben je klaar om een koolhydraatarme levensstijl uit te proberen.

Tip 2: Geef niet op
Net zo belangrijk als een goede start is dat je doorzet. Het kost veel moed en motivatie om een koolhydraatarme levensstijl te beginnen, maar om diezelfde levensstijl aan te houden is nog veel moeilijker. Onderschat deze stap niet, want veel mensen krijgen het na ongeveer een week tijd heel zwaar met een koolhydraatarm dieet. Omdat hun lichaam zo’n drastische metabolische veranderingen ondergaat, kan zich dat in extreme gevallen uiten in irritatie, hoofdpijn, maagpijn en andere onaangename neveneffecten.

Wanneer je dit soort symptomen begint te vertonen, wordt het opeens heel wat moeilijker om je dieet door te zetten, want je eigen lichaam protesteert. Gelukkig zijn die symptomen na enkele weken helemaal verdwenen, want dan is je lichaam eindelijk aangepast aan je nieuwe eetgewoontes.

Tip 3: Eet genoeg fruit en groenten
Deze tip is van ontzettend groot belang. Veel mensen denken dat je bij een koolhydraatarm dieet geen of weinig groenten en fruit mag eten omdat die -en dan vooral fruit- ook koolhydraten bevatten.
Niets is echter verder van de waarheid, want fruit en groenten bevatten vitaminen die essentieel zijn voor de werking van je lichaam.  Akkoord, je zou wat koolhydraten en calorieën kunnen schrappen als je geen groenten of fruit zou eten, maar dat is het eigenlijk niet waard.

Als je geen groenten en fruit meer eet, dan zal je lichaam aan een acuut vitamine- en vezeltekort gaan lijden en dat is erg ongezond. Eerder dan groenten en fruit te schrappen uit je dieet, moet je deze twee voedingscategorieën zien als een basis-onderdeel van jouw dieet. Vooral groenten zullen een onmisbare bouwsteen worden van jouw koolhydraatarme levensstijl, daar kan je niet onderuit.

Tip 4: Plan je maaltijden
Door te plannen wanneer je welke maaltijden zal eten, heb je minder de neiging om te gaan snacken tussen de maaltijden door. Als je weet dat je over een uurtje een heerlijke koolhydraatarme maaltijd gaat klaarmaken, dan is de verleiding veel minder groot om snel even een zoete snack te gaan eten.
Het is daarom erg belangrijk om de juiste koolhydraatarme dieet recepten te hebben. Zo kun je gezond én lekker koken.

Je maaltijden plannen houdt echter ook nog een ander belangrijk voordeel in: als je weet wat je wanneer gaat eten, is het veel makkelijker om inkopen te doen.
Wanneer je in de supermarkt staat en je weet exact wat je nodig hebt, dan koop je enkel die dingen en laat je alle ongezonde ingrediënten in de rekken liggen.  Wanneer je er voor zorgt dat er simpelweg enkel gezonde koolhydraatarme ingrediënten in huis zijn, wordt het opeens bijna onmogelijk om iets ongezonds te eten. Ontneem jezelf de mogelijkheid tot verleiding en plan je maaltijden, dat is de boodschap!

Tip 5: Experimenteer met je kookkunsten
Veel mensen raden aan om slechts een beperkt aantal verschillende maaltijden per week klaar te maken. Dat helpt je misschien om gezond te eten, maar op die manier garandeer je ook een saai dieet dat je waarschijnlijk al na enkele weken beu bent.
Wanneer je altijd hetzelfde eet, heb je al snel geen motivatie meer, want je ontneemt jezelf het creatieve plezier van koken.

Kies er daarom voor om af en toe te experimenten in de keuken met koolhydraatarme ingrediënten. Probeer bijvoorbeeld deze groententaart eens. Gun jezelf wat plezier en creativiteit, want een koolhydraatarm dieet hoeft absoluut niet saai te zijn.

Tip 6: Let op met vervangproducten
Als je een dieet zonder koolhydraten wilt volgen, dan is de verleiding groot om de zoete smaak van suiker met andere producten proberen na te bootsen.  Je hebt vast wel eens gehoord van vervangproducten zoals aspartaam, malitol en sorbitol. Dit zijn chemische stoffen die beweren tien of honderd maal zoeter te zijn dan suiker, maar dat wilt niet zeggen dat je ze daarom moet gaan gebruiken.

Deze producten zijn zelf geen suikers, maar ze zorgen er wel actief voor dat je erg veel zin krijgt in suikers. Dat maakt het natuurlijk alleen maar moeilijker om je koolhydraatartme dieet vol te houden. Bovendien linken verschillende studies het gebruik van die suikervervangers aan overgewicht.
Probeer dus niet vals te spelen door suiker te vervangen met ongezonde artificiële producten, want dat leidt enkel tot meer problemen. Om een succesvol koolhydraatarm dieet te volgen, moet je je hele levensstijl veranderen en niet enkel een paar vervangproducten gaan gebruiken.

Tip 7: Beweeg
Geen enkele gezonde levensstijl is compleet zonder een flinke dosis sport en beweging. Enkel koolhydraatarm eten kan je al flink op weg helpen om die overtollige kilo’s kwijt te spelen, maar het wordt pas echt een succes wanneer je die gezonde eetgewoonten complimenteert met een actieve levensstijl. Door te sporten en veel te bewegen versnel je stofwisseling en zo verbrand je sneller vet. Sporten en bewegen is een essentieel deel van een koolhydraatarme levensstijl.

Neem deze 7 tips ter harte en je zult zien dat je BMI langzaam maar zeker naar beneden zal zien glijden. Houd je voortgang bij. Je kunt het best vandaag nog je BMI berekenen en dit over een aantal weken nog eens doen. Zo zie je de voortgang die je maakt en dat motiveert je weer om door te gaan met je gezonde koolhydraatarme levensstijl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *