Gezond beleg – tips

Gezond-beleg-tipsIedere dag eet u brood of soortgelijke producten als crackers of beschuit. Het beleg dat u hierop doet bepaald voor een groot deel hoe gezond uw voedingspatroon is. Het is goed om eens na te gaan welk soort beleg u op brood gebruikt en hoeveel beleg u erop doet.

Varieert u voldoende, bent u zuinig met de hoeveelheid beleg en kiest u veel voor magere belegsoorten? Dan bent u waarschijnlijk erg goed bezig! Twijfelt u of u goed bezig bent of wilt u graag wat tips over gezond beleg? Lees dan snel onderstaand artikel over gezond beleg door.

Gezond beleg – fruit en groente
Iedereen weet dat groente en fruit gezond zijn, hoewel veel mensen erg hun best doen krijgt toch het merendeel van de mensen tekort groente en fruit binnen. Daarom is er des te meer reden om ook fruit en groente als broodbeleg te gebruiken. Appel en banaan smaken goed op brood. Rauwkost als tomaat, komkommer, radijs en sla kunnen als salade met dressing fungeren als broodbeleg maar kunnen ook een toevoeging zijn op bijvoorbeeld een boterham met smeerkaas of kaas.

Gezond beleg – mager beleg
Vooral wanneer u bezig bent met uw gewicht en graag wilt afvallen of juist op gewicht wilt blijven is het verstandig om zoveel mogelijk te kiezen voor magere, caloriearme belegsoorten. Hieronder volgt een opsomming van de meest gegeten magere belegsoorten.

 • Rookvlees
 • Ham
 • Rosbief
 • Filet americain
 • Kipfilet
 • Ossenworst
 • Fricandeau
 • Smeerkaas en kaas 20+ en 30+
 • Jam
 • Appelstroop
 • Vruchtenhagel
 • Sandwichspread

Gezond beleg – zoet en hartig
Variatie is belangrijk, daarom is het ook goed om voldoende te variëren tussen zoet en hartig beleg. Zoet beleg bevat over het algemeen meer suikers en minder vet en hartig beleg bevat nauwelijks suikers en meer eiwitten en vet. Ook de vitamines en mineralen in zoet en hartig beleg verschillen. Wissel daarom regelmatig af.

Gezond beleg – ei
Een eitje kan ook prima als broodbeleg. Een gekookt ei of een goed vullende omelet met groenten is zo af en toe ook een prima keuze als belegsoort.

Gezond beleg – vis
Naast groente en fruit, eten veel mensen ook tekort vis. Het advies is om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Om toch iets meer vis binnen te krijgen is het goed om zo nu en dan vis op brood te eten. Gerookte zalm, makreel of tonijn uit een blikje kunnen prima als beleg gebruikt worden. Deze vissoorten zijn weliswaar niet echt mager maar bevatten wel Reageer-en-winveel gezonde voedingsstoffen. Dus af en toe vis op brood is prima, maar voor de lijn niet te vaak.

Gezond beleg – bijzonder beleg
U heeft nu een aantal tips gehad met betrekking tot de meest gangbare belegsoorten, maar er is meer! Zo zijn tegenwoordig hummus, notenpasta en avocado erg  populair als belegsoorten. Dit zijn voornamelijk belegsoorten met veel goede voedingsstoffen. Het aantal calorieën van deze belegsoorten ligt wel hoger dan de eerder genoemd caloriearme belegsoorten. Eet daarom niet teveel van deze bijzondere belegsoorten.

Heeft u zelf een tip voor gezond en lekker broodbeleg? Deel het met ons in een reactie onder dit artikel, en maak kans op een super handig calorieën boekje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *