Zomertijd – tips

Zomertijd-tipsDit weekend is het weer zover! In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok weer een uur vooruit en kunnen we een uur minder slapen. Een uur minder slapen betekent 15-20% minder slaap. Met een beetje geluk heeft u hier totaal geen last van, het is overigens zondags dus dan slaapt u toch een uurtje langer uit? Toch gaat dit niet voor iedereen op. Het ingaan van de zomertijd kan de biologische klok bij sommige mensen verstoren. In dit artikel leest u wat u het beste kunt doen om de nadelige effecten van de zomertijd zo veel mogelijk te beperken.

Zomertijd – problemen

Echt grote problemen geeft het ingaan van de zomertijd niet, maar toch kunnen sommige mensen er last van hebben door een verstoring in de biologische klok. Het grootste deel van de mensen heeft 1-2 dagen nodig om zich aan te passen aan de zomertijd en zal hier ook weinig last van hebben. Bij mensen die meer last hebben van het ingaan van de zomertijd kan het wennen hieraan tot een week duren. Oudere mensen, kinderen, mensen met slaapproblemen en mensen die doorgaans laat gaan slapen en laat opstaan lijken het meeste last te hebben van het ingaan van de zomertijd.

Klachten die kunnen ontstaan doordat mensen last hebben van het ingaan van de zomertijd zijn slaperigheid en vermoeidheid waardoor minder alertheid en een verminderde productiviteit.

Zomertijd – tips om te wennen

Heeft u last van het ingaan van de zomertijd? Volg dan onderstaande tips op om problemen te voorkomen.

1. Zorg ervoor dat u goed uitgerust bent voor de nacht van zaterdag op zondag. Zo merkt u niet zo veel van een uurtje minder slapen.
2. Pas de biologische klok alvast aan in de week voordat de zomertijd ingaat. Ga vanaf maandags iedere dag 10 minuten eerder naar bed en sta iedere dag 10 minuten eerder op. Zo kan het lichaam langzaam wennen aan het nieuwe ritme.
3. Maak de slaapkamer goed donker zodat u goed kunt doorslapen ook al is het al licht in buiten.
4. Daglicht heeft een positieve invloed op de biologische klok. Vooral ochtendlicht kan de biologische klok positief beïnvloeden. Zoek daarom rond de overgang naar zomertijd veel het daglicht op.
5. Vermijd alcohol, cafeïne en andere zaken die een negatieve invloed hebben op de slaap tijdens de overgang naar zomertijd.
6. Houdt er tijdens uw dagelijkse activiteiten rekening mee dat u minder alert kunt zijn.

Heeft u zelf nog een goede tip? Laat het ons weten in een reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *