Wat zegt een etiket over voeding?

wat zegt een etiket over voedingOp verpakte voedingsmiddelen zit altijd een etiket met informatie over het product. Maar wat zegt een etiket over voeding? Naast de naam, houdbaarheidsdatum en omschrijving van het product staat er nog veel meer waardevolle informatie op etiketten van voedingsmiddelen. Helaas weten veel mensen niet wat er allemaal op een etiket staat omdat ze het gewoonweg niet lezen. Anderen begrijpen niet alles dat op een etiket staat. Zo mist de consument heel wat belangrijke informatie om een gezonde keuze te kunnen maken.

Om zelf bewuste keuzes te kunnen maken wat betreft voeding en verschillende voedingsmiddelen goed met elkaar te kunnen vergelijken is het van groot belang dat je weet hoe je een etiket moet lezen. In dit artikel kom je meer te weten over informatie op etiketten van voedingsmiddelen. Zo kun jij na het lezen van dit artikel straks ook zelf een gezonde keuze maken.

Wat staat er allemaal op een etiket?
De regelgeving omtrent etiketten op voedingsmiddelen wordt steeds strenger. Fabrikanten worden verplicht steeds meer belangrijke informatie over het product op het etiket te vermelden. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn over de voedingswaarde maar ook over allergenen die erin zitten. Daarnaast moet de lettergrootte op etiketten dusdanig groot zijn dat de meeste mensen het goed kunnen lezen.

De volgende onderwerpen komen terug op het etiket:

  • Naam van het product
  • Inhoud
  • Voedingswaarde
  • Gezondheidsclaim (optioneel)
  • Ingrediënten
  • Allergenen
  • Bewaaradvies
  • Gebruiksadvies (bereidingswijze) (optioneel)
  • Houdbaarheidsdatum
  • Gegevens fabrikant (o.a. contactgegevens)
  • Streepjescode

Welke informatie is van belang?
Met betrekking tot het maken van een gezonde keuze zijn er een aantal zaken op het etiket van belang. Deze zullen we uitgebreid behandelen.

1. Voedingswaarde
De voedingswaarde van een product is erg belangrijk. De voedingswaarde laat zien hoeveel calorieën een product bevat maar ook uitgesplitst in de hoeveelheid vet, eiwitten en koolhydraten. Zo kun je dus niet alleen zien hoeveel calorieën een product bevat maar kun je ook gemakkelijk zien of een product bijvoorbeeld goed in een koolhydraat arm dieet past.

* De voedingswaarde wordt meestal aangegeven per 100 gram van het product. Soms staat de voedingswaarde er ook bij per portie. Staat de voedingswaarde er niet in een portie dan moet je dit zelf nog even omrekenen om een goed beeld te krijgen.

De voedingswaarde is vaak uitgedrukt in het aantal gram maar ook in een percentage. Dit wil zeggen hoeveel procent dit omvangt van een gemiddelde dag inname van een volwassen persoon. Op deze manier kun je ook beoordelen of een product mager is of veel calorieën bevat.

2. Laat je niet misleiden
Vaak staan er op etiketten misleidende teksten waardoor je als consument al snel denkt dat iets gezond is of in ieder geval een gezonder alternatief is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het woord: ‘light’. Light betekent dat er OF minder vet OF minder koolhydraten (suikers) in een product zitten. Qua calorieën verschilt bijvoorbeeld light chips niet veel van gewone chips omdat in de een meer vet zit en in de ander meer koolhydraten. Laat je dus niet misleiden maar check altijd de voedingswaarde op het etiket!

Een ander voorbeeld is: geen suikers toegevoegd. Dit wil echt niet zeggen dat er geen suikers in een product zitten. Kijk daarom goed op het etiket!

3. Zout en natrium
We krijgen veel te veel zout binnen via onze voeding. Eigenlijk krijgen we uit de normale voeding al voldoende binnen maar we voegen vaak ook nog extra toe. Verse producten bevatten het minste zout, pakjes en kant -en klaar producten bevatten vaak veel zout. Let hier dus ook op bij het lezen van een etiket!

Natrium is onderdeel van zout en is de stof die niet goed voor je is.
0,4 gram natrium = 1 gram zout

Een volwassene zou maximaal 1,5 gram natrium, dus ongeveer 3,7 gram zout.

Kinderen en ouderen mogen iets minder binnen krijgen zo’n 1,2 gram natrium per dag.

4. Keurmerken
Etiketten worden steeds vaker voorzien van allerlei keurmerken. Zo bestaat er bijvoorbeeld het EKO keurmerk of het ‘ik kies bewust’ keurmerk. Deze keurmerken zijn soms ook misleidend. Calvé pindakaas light kan het ‘ik kies bewust’ logo hebben, maar wat zegt dit over het product?

Wat het WEL zegt:
Dat het ‘ik kies bewust’ logo te vinden is op de Calvé pindakaas light wil zeggen dat de light versie van de Calvé pindakaas een bewustere keuze is dan de standaard variant.

Wat het  NIET zegt:
Dat light pindakaas een mager en gezond product is dat past in een gezond voedingspatroon en prima gebruikt kan worden als broodbeleg wanneer je wilt afvallen.

Dat Calvé pindakaas light een betere keuze is dan pindakaas light van een B-merk. Het ‘ik kies bewust’ logo daar wordt voor betaald. B-merken hebben hier meestal geen budget voor, daarom zul je over het algemeen alleen het ‘ik kies bewust’ logo op A-merken vinden.

Wil je echt een onafhankelijk oordeel? Dan moet je dus gewoon zelf het etiket lezen!

Eindadvies:
Staar niet blind op mooie uitspraken en keurmerken! Kijk altijd op het etiket en vergelijk verschillende producten met elkaar. Zo kun je zelf het beste een echt gezonde keuze maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *