Rabarber – lente voeding

Rabarber-lente-voeding-200x200Rabarber is een echt lente en zomer product. Vanaf maart tot einde zomer (augustus) is rabarber volop verkrijgbaar. Hoewel rabarber vaak gebruikt wordt in zoete gerechten is rabarber eigenlijk geen fruitsoort maar een groentesoort.

Rabarber heeft een heerlijke friszure smaak en smaakt goed in zowel zoete als hartige gerechten. Veel mensen hebben nog nooit rabarber gegeten en weten ook niet goed hoe zij dit bereiden moeten. Daarom in onderstaand artikel meer over rabarber want het is het proberen zeker waard!

Rabarber – gezond?
Rabarber bevat veel voedingsvezels, ijzer en vitamine C, en dat is gezond! Ook bevat rabarber relatief weinig calorieën, dus ook goed voor de lijn! Rabarber bevat ongeveer 25 calorieën per 100 gram.

Ook bevat rabarber oxaalzuur, wat schadelijk kan zijn wanneer je er teveel van inneemt. Het advies is daarom om nooit de bladeren van rabarber op te eten maar alleen de stelen.

Rabarber – soorten
Rabarber is er in de rode variant en de groene variant en soms een combinatie van beide. Wanneer de stelen groener zijn is de rabarber meestal zuurder.

Goede en verse rabarber is rabarber met stevige en harde stelen.

Rabarber – bereiding
Rabarber kan bewaard worden in de koeling, het liefst in plastic. Ook kan rabarber goed ingevroren worden.

Voor de bereiding van rabarber dienen eerst de bladeren verwijderd te worden en vervolgens ook een stukje van de onderkant van de stengel. Was de stelen en snijd deze in kleinere stukken. Kook de stukjes rabarber vervolgens ongeveer 10 minuten. Er kan eventueel suiker worden toegevoegd.

Wanneer de rabarber uit elkaar valt is de rabarber klaar voor gebruik. Zowel warm als koud is rabarber heerlijk door gerechten heen.

Rauwe rabarber
Rabarber kan ook rauw gegeten worden. De rabarber kan dan eventueel nog een beetje geschild worden maar dat hoeft niet! Rauwe rabarber is lekker met een beetje honing of stroop als gezond tussendoortje of snack.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *